Blogikirjoitukseni voi jakaa karkeasti kahteen kategoriaan. Ensimmäisesessä käsittelen liittyviä kysymyksiä. Näkökulma on siinä, miten koen niiden vaikuttavan yksilön arjessa. Tavoitteeni on kirjoittaa niin ymmärrettävästi, että kuka tahansa voi blogiani lukea ja ottaa aiheisiin kantaa. Toisessa blogin osassa käsittelen taas , jotka kuitenkin tuovat iloa elämääni ja ovat sen vuoksi jakamisen arvoisia. Tervetuloa Mailiksen maailmaan!

torstai 7. tammikuuta 2016

Vastuullinen turisti ei ratsasta elefantilla

Turisti SEF:n ylläpitämässä norsujen turvakodissa. Kuva: Save Elephants Foundation. "Elephant Living in Sanctuary" -kirja.

Noin viisitoista vuotta sitten matkustin sukuni kanssa Intiassa ja menimme norsusafarille useissa eri kohteissa. Muistiini on piirtynyt vahvasti tilanne, jossa eräällä norsusafarilla eläimen otsa oli vahingoittunut sen omistajan, mahoutin, lyönneistä piikkikepillä. Mahout oli myös norsuretkellä ankara eläintä kohtaan ja löi sitä usein sen vaurioituneeseen päähän. 

Tämä muisto oli mielessäni, kun matkustimme joulukuussa Thaimaaseen. Norsu on Thaimaan kansalliseläin ja maassa elää noin 4000 norsua vankeudessa ja 2000 villiä elefanttia. Koska tykkään kovasti puuhastella eläinten kanssa, mieleni olisi kovasti tehnyt mennä Thaimaassakin norsusafarille.  Kuitenkin muisto Intian matkalta kalvoi mieltäni. Siispä kysyin Tjäreborgin oppaaltamme voiko vastuullinen turisti hypätä kevein mielin norsun selkään. Oppaamme vastasi, että valitettavasti norsuja kohdellaan usein turismibisneksessä kaltoin, eikä Tjäreborg enää tämän vuoksi tarjoa norsusafareita retkillään. Oppaan huomatessa kiinnostukseni norsuja kohtaan, hän kehotti minua ottamaan asian tiimoilta yhteyttä eläinaktivisti Henrik Enevoldseniin, joka tuntee norsuturismin reaaliteetit. Tartuin ideaan ja tapasin sekä haastattelin Enevoldsenia Thaimaan norsuista.

Enevoldsen on kotoisin Tanskan Tjäreborgista ja muutti Thaimaaseen 25 vuotta sitten.  Hän ihastui elefantteihin jo pienenä nähdessään niitä eläintarhoissa ja sirkusesityksissä. Elefantit näyttivät pienen pojan silmin niin valtavan suurilta ja niiden silmissä oli jotain inhimillistä. Enevoldsenin mukaan elefantti on hyvin älykäs ja sosiaalinen eläin, joka pystyy ilmaisemaan tunteitaan aina surusta onneen.

Thaimaassa Enevoldsen pääsi lähikontaktiin ihailemiensa eläinten kanssa työskennellessään vapaaehtoisena Save Elephants Foundation-järjestön ylläpitämässä elefanttien turvakodissa Chiang Maissa. Järjestö on voittoa tavoittelematon thaimaalainen organisaatio, joka pyrkii edistämään elefanttien hyvinvointia lukuisin eri tavoin. SEF muun muassa tarjoaa turvallisen ja luonnonmukaisen ympäristön norsuille, kuntouttaa elefantteja, kouluttaa mahouteja ja tarjoaa ekoturismipalveluita. Save Elephants Foundation pyrkii integroimaan toimintaansa paikallisyhteisöjä ja puuttumaan sitä kautta syihin, joiden vuoksi elefantteja hyväksikäytetään. Mutta mikä sitten tekee elefanttisafareista ja -sirkusesityksistä sen epäeettisempiä kuin vaikkapa hevosilla ratsastamisen tai rottakoripalloesitykset? Tähän kysymykseen halusin saada vastauksen Enevoldsenilta.

Ihmisen vahingoittama nuori elefantti. Kuva: Save Elephants Foundation. "Elephant Living in Sanctuary" -kirja.

Syitä elefanttiturismin julmuuteen on Enevoldsenin mukaan useita. Yksi isoista ongelmista ovat selkäongelmat, joita eläimille ajan myötä kehittyy ihmisten kantamisesta. Enevoldsen kertoo kuulleensa lukuisista tapauksista, joissa eläimen selkä on vahingoittunut liian suuren kuorman kantamisesta. "Vaikka elefantti näyttää voimakkaalta, sen selkä ei itse asiassa ole kovin vahva ja ennen pitkää elefanteille kehittyy selkävaivoja", Endevoldsen sanoo. Toinen ongelma elefanttiturismissa on se mitä eläimille tehdään ennen kuin ne alkavat esiintyä turisteille sirkusesityksissä tai kantamaan ihmisiä safareilla. Enevoldsenin mukaan elefantit käyvät läpi hyvin rankan rituaalin, jonka tarkoituksena on muuttaa elefantin villi luonne ihmistä tottelevaksi. Elefanttipoikasia kuulemma lyödään, pelotellaan tulella ja nälkiinnytetään. Enevoldsen kiistää joidenkin tahojen väitteet "moderneista" elefanttien koulutusmetodeista riittävinä elefanttien kouluttamiseksi ihmisten uskollisiksi palvelijoiksi. "Elefantille ei ole ollenkaan luontaista kantaa ihmistä, tehdä maalauksia kärsällään tai pyörittää hula-hula-vannetta", Enevoldsen sanoo. Kolmas merkittävä eettinen ongelmakohta elefanttiturismissa on tosiasia, että elefantit otetaan hyvin varhain niiden emoilta. Asiasta tekee entistä ikävämmän se, että osa poikasista on napattu luonnosta. Enevoldsenin mukaan elefantinpoikasen ja sen emon välinen side on erittäin vahva ja niin poikanen kuin sen emo kärsivät siitä, että poikanen erotetaan emostaan. Thaimaassa uhanalaisten elefanttien pyydystäminen on laitonta, mutta korruption vuoksi salapyytäjät voivat toisinaan ostaa viralliset paperit luonnosta pyydystetyille elefantinpoikasille.

Enevoldsenin pääasiallinen rooli SEF:ssä on rahoittaa kaltoin kohdeltujen elefanttien ostamista pois turismibisneksestä. Muun muassa Krabilla on vangittuna tällä hetkellä vain 15 kuukauden ikäinen elefantti, jonka vapauttamisesta Enevoldsen on tarjonnut 1 000 000 batia, mutta sen omistaja ei halua myydä eläintä. Eräs toinen elefantti, nimeltään Mee Sok, pelastettiin vastikään Krabilta kiitos turistien, jotka huomasivat elefanttisafarilla eläimen jalan olevan vahingoittunut. He ottivat yhteyttä Save Elephant Foundation järjestön perustajaan Sangduen "Lek" Chailertiin, joka matkusti Krabille tapaamaan elefanttia ja sen omistajaa. Omistaja ei aluksi suostunut myymään elefanttia, mutta pitkien suostuttelujen jälkeen osapuolet pääsivät sopimukseen 450 000 batista ja Mee Sok kuljetettiin vapaaehtoisten avustuksella Elephant National Parkiin. Mee Sokia kuulemma kuntoutetaan tällä hetkellä parhaiden elefanttispesialistien toimesta ja ajan myötä se on toivottavasti hyväkuntoinen ja pystyy elämään muiden elefanttien kanssa vapaana luonnonpuistossa.

Vaikka elefanttiturismi on yhä supersuosittua turistien keskuudessa, asiat menevät Enevoldsenin mukaan silti oikeaan suuntaan. Vuonna 1989 Thaimaa kielsi puiden kaatamisen, missä käytettiin ennen kantoapuna paljon elefantteja. Toisaalta monet juuri näistä elefanteista päätyivät turismibisnekseen. Vuonna 2013 Thaimaa kielsi norsunluun ostamisen ja myynnin, mikä oli tärkeä askel kohti luonnonvaraisten elefanttien parempaa suojelua.


Enevoldsen elefanttien turvakodissa. Kuva: Henrik Enevoldsen.

Kysyin Enevoldsenilta, mikä on suomalaiselle turistille paras tapa auttaa elefantteja. Hänen mielestään Thaimaan elefantit tarvitsevat ekoturismia, jossa käytetään eettisiä elefanttipalveluja, koska elefantteja on niin paljon, ettei niille kaikille ole tilaa elää luonnonvaraisissa metsissä. Kuitenkin elefanttisafarit ja sirkusesitykset pitäisi hänestä kieltää. Enevoldsenin suurin toive onkin, että mahdollisimman moni elefanttiyrittäjä kopioisi Save Elephants Foundationin mallin. SEF:n elfanttipuistoissa eläimellä ei voi ratsastaa ja emot hoitavat poikasensa itse, mutta eläimiä voi silittää ja niitä ruokitaan sekä kylvetetään yhdessä turistien kanssa. Emme päässeet matkallamme tällä kertaa käymään jollakin Thaimaan eettisistä elefanttifarmeista, koska ne olivat liian kaukanan Krabin provinssista, missä vietimme lomamme. Olikin ilo kuulla, että Endevorsenilla on tarkoitus perustaa oma elefanttipuisto Krabille lähitulevaisuudessa.

Kuten me kaikki tiedämme, elefantit ovat upeita ja älykkäitä eläimiä. Toivoisinkin, että mahdollisimman moni suomalainen osallistuisi elefanttien paremman tulevaisuuden rakentamiseen informoimalla omaa lähipiiriään elefanttiturismin varjopuolista ja tekemällä elefanttien hyvinvointia tukevia kulutusvalintoja matkustaessaan ulkomailla. Suomalaiset ovat Thaimaan Krabissa, jossa elefanttiturismia on erityisen paljon, ruotsalaisten jälkeen suurin turistiryhmä, joten meillä on myös mahdollisuus (ja velvollisuus) edistää parempaa elefanttien kohtelua.


Kuva: Save Elephants Foundation. "Elephant Living in Sanctuary" -kirja.

Katso video 15 kk vanhasta vangitusta elefantinpoikasesta:

Vangittu elefantinpoikanen Krabilla

Katso myös video vangitun elefantin vapauttamisesta elefanttipuistoon:

Mahout vapauttaa ystävänsä ketjuista lajitoverin luokse

Thaimaan eettisiä elefanttifarmeja:

Elephant Nature Park: Noin tunnin automatkan päässä Chiang Maista Pohjois Thaimaasta. Päivävisitti kustantaa noin 65 euroa. Buukkaa retkesi täältä.

Boon Lotts Elephant Sanctuary: Sukhotainin lähellä Pohjois Thaimaassa. Varattavissa ainoastaan yli yön vierailuja, joka maksaa kokonaisuudessaan noin 130 euroa ja sisältää kaikki matkaan liittyvät palvelut. Varaa reissusi hyvissä ajoin täältä.

Taas kerran tällaista eläimellistä menoa Mailiksessa <3
Aurinkoista tammikuun alkua!

Päivitetty: 10.01.2016

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti