Blogikirjoitukseni voi jakaa karkeasti kahteen kategoriaan. Ensimmäisesessä käsittelen liittyviä kysymyksiä. Näkökulma on siinä, miten koen niiden vaikuttavan yksilön arjessa. Tavoitteeni on kirjoittaa niin ymmärrettävästi, että kuka tahansa voi blogiani lukea ja ottaa aiheisiin kantaa. Toisessa blogin osassa käsittelen taas , jotka kuitenkin tuovat iloa elämääni ja ovat sen vuoksi jakamisen arvoisia. Tervetuloa Mailiksen maailmaan!

sunnuntai 19. heinäkuuta 2015

Eläinten asialla voi olla muukin kuin vegaani




Veganismi on jälleen ajankohtainen aihe, sillä tänä keväänä perustettu Suomen Eläinoikeuspuolue (EOP) on ollut otsikoissa. Yksi puolueen tavoitteista on saattaa ihmiset ja eläimet oikeuksiltaan tasa-arvoiseen asemaan. Näin myös eläimillä on  mahdollisuus tulevaisuuteen, jossa ne voivat olla "oman elämänsä keskipisteitä", eikä ihmisten vallankäytölle alistettuja vankeja. EOP puhuu lihanormista, minkä seurausta on käsitys, että ihmisellä on oikeus kohdella eläimiä mielensä mukaan, koska ihminen on "älyllisesti kyvykkäämpi" kuin muut eläinlajit. Eläinokeuspuolue kirjoittaa manifestissään seuraavasti:

"Eläinten hyväksikäyttö on moraalisesti ja eettisesti väärin, koska eläimillä on tuntevina olentoina ihmisestä riippumaton, rahassa mittaamaton itseisarvo. Lihanormi eli eläinten tappamisen ja käyttämisen hyväksyminen perustuu vanhentuneille ja väärille käsityksille ihmisen ainutlaatuisuudesta ja ylempiarvoisuudesta. Ihmisen kyky moraaliseen ja rationaaliseen ajatteluun ei tee ihmisestä arvokkaampaa muihin eläimiin verrattuna, päinvastoin, suuremmat kyvyt pikemminkin velvoittavat vastuuseen muusta olevasta."

Allekirjoitan Eläinoikeuspuolueen perusajatuksen siitä, että taloudelliset intressit eivät oikeuta aiheuttamaan eläimille kärsimystä. Pidän hyvin mahdollisena, että uudet sukupolvet saattavat hämmästellä eläinten julmaa kohtelua, aivan kuten me ihmettelemme orjien ihmisarvon kieltämistä vajaa sata vuotta sitten. Itse kannatan siis liha- ja maitotuotannon asteittaista lopettamista Suomessa. Lisäksi kiinnittäisin huomiota myös kulutukseen siten, että vegaanisten ruokien tarjoamista tulisi lisätä valtion tukemissa ruokaloissa, kuten yliopistolla, kouluissa ja päiväkodeissa. Tarvitsemme myös lisää yritysten ja järjestöjen vaikutuksesta riippumatonta tietoa siitä, miten terveellinen ja monipuolinen ruokavalio on mahdollista koostaa niin, ettei eläinperäisiä tuotteita tarvita.  Kaipaisin myös  tarkennusta siihen, mihin eri ihmisryhmiin kasvisruokavalion terveellisyys pätee, vai päteekö kaikkiin. Jos aikuinen ihminen voi elää terveänä ilman maitoa tai lihaa, onko tämä yleistettävissä sairaisiin, raskaana oleviin ja lapsiin? Tutkimustietoa on varmasti aiheesta paljon saatavilla, mutta itseäni haittaa se, että tätä tietoa tarjoavat tyypillisesti tahot, joita ei voi pitää riittävän neutraaleina. Siksi tarvitsisimme eri asiantuntijoista koostuvan ja asenteiltaan mahdollisimman neutraalin työryhmän tutkimaan veganismin terveysvaikutuksista tehtyjä tutkimuksia ja selvittämään monipuolisesti lihanormin purusta seuraavia hyötyjä ja haittoja. Tämä kerätty tieto tulisi julkaista kaikkien luettavaksi ja käytettäväksi esimerkiksi kouluissa. Yhteiskunnan pitäisi siis mielestäni tavoitella mahdollisimman vähäistä tarpeiden tyydyttämistä eläinten hyvinvoinnin kustannuksella, mutta tietyissä rajoissa.

Olen sen verran oman lajini hyvinvoinnin etusijalle asettava, että minusta eläinten pito ja hyväksikäyttö on joissain tilanteissa ok, jos ihmisten fyysinen terveys sitä "välttämättä" edellyttää. Muun muassa allergiat voivat rajoittaa yksilön mahdollisuuksia siirtyä täysipäiväiseksi vegaaniksi. Toisaalta esimerkiksi lääkkeiden testaaminen eläimillä on minusta hyvin ikävää, mutta hyväksyttävää. Kuitenkin eläinkokeet tulisi toteuttaa mahdollisimman vähän kärsiymystä tuottaen ja niitä pitäisi välttää aina kun koe on mahdollista toteuttaa eri tavoin. Tämä varmasti nostaa esimerkiksi lääkkeiden hintoja, mutta myös eläinten tuntemuksille pitää antaa arvoa, vaikkei eläintä kaikissa tilanteissa kohdeltaisikaan ihmisten vertaisena.

Olen siis jossain määrin eri mieltä Eläinoikeuspoulueen linjausten kanssa, koska puolueen mielestä eläinten oikeudet tulee nähdä ihmisoikeuksien vertaisina! Kuitenkin puolue on erittäin tärkeällä asialla ja esimerkiksi tuotantoeläinten kohtelussa näkyy ihmisen julma puoli. Suurin osa meistä pärjäisi varmasti huomattavasti pienemmällä määrällä eläinperäisiä tuotteita. Moni kuluttaja haluaa kuitenkin nauttia suuria määriä maito- ja lihaelintarvikkeita, ja niin kauan kuin tähän ei tule muutosta, on todennäköistä, ettei asiaan saada parannusta.

Toisaalta yksilön on mielestäni lihanormia noudattavassa yhteiskunnassa varsin hankala elää vegaanina. Itse olen ollut kymmenen vuotta kasvissyöjä ja olen asteittain vähentänyt eläinperäisten tuotteiden kuluttamista. Juon nykyään aamukahvin soijamaidon kanssa, ostan vegaanista margariinia ja valmistan kotona ruoan sekä leivonnaiset kasviperäisesti. Vegaanina elämisen helppous tyssää kuitenkin siihen, kun haluaa ruokailla oman kodin ulkopuolella. Esimerkiksi työpaikkaruokalassamme ei ole aina vegaanilounasvaihtoehtoa tarjolla. Tällöin minun pitäisi käytännössä joko valmistaa ruoka itse kotona tai sitten matkustaa ydinkeskustaan, missä tiedän paikkoja, joissa vegaanilounasta on yleensä tajolla. Tässä tulee vastaan oma laiskuuteni ja toisaalta haluni kuulua siihen yhteisöön missä elän. Tahdon lounastaa työkavereitteni kanssa ja koska en erityisemmin pidä ruoanlaitosta, löhöän iltaisin mielummin sohvalla, kuin valmistan itselleni ruokaa. Väitän kuitenkin, että jos vegaaniruokaa olisi työpaikkaravintolassa aina tarjolla, ruokatottumukseni olisivat jo aika lähellä veganismia.

Minusta olisi siis tärkeää, että Suomikin saisi oman eläinoikeuspuolueen ajamaan eläinten oikeuksia ja siksi aion ensi tilassa tulostaa puolueen kannattajakortin. Puolue tarvitsee 5000 kannattajaa, jotta se voi rekisteröityä puoluerekisteriin. Kannattajakortin allekirjoittaminen ei velvoita sinua äänestämään puoluetta.

Radikaaleja muutoksia tarvitaan ja kun pelkät kasvisruokapäivät kouluissa saavat niin monet harmistumaan, tarvitaan vastapainoksi niitä eläinten puolesta puhujia, jotka muistuttavat, että viime kädessä eläinten hyväksikäyttö on valintakysymys. Yhteiskunnan päättäjät voivat kuitenkin vaikuttaa siihen, että ihmisille olisi helpompaa tehdä eläinystävällisiä valintoja. Olen myös sitä mieltä, että julkisessa keskustelussa veganismiin siirtymisen painottamisen sijaan tulisi korostaa, että jokainen teko eläinten puolesta on askel oikeaan suuntaan. Jos ihminen vaikkapa kerran viikossa valitsee lihapaketin sijaan tofunakit ja kokee voivansa olla ylpeä tästä, voi se avata kuluttajan silmät sille, että maukas ja ravitseva ruoka on mahdollista koostaa eettisemminkin. Kenties kuluttaja rohkaistuu kyseisen kokemuksen myötä tekemään kasvisruokavalinnan seuraavalla viikolla kahdesti ja positiivinen kierre on valmis.

Oikein mukavaa ja eläimellistä sunnuntaipäivää kaikille :)



Viime tiistaina esitettiin televisiossa erittäin mielenkiintoinen Ajankohtainen kakkonen, missä käsiteltiin eläinten asemaa Suomalaisessa yhteiskunnassa. Ajattelemisen aihetta ohjelma antoi itsellenikin, sillä minulla on kolme kesyrottaa. Suosittelen katsomaan pätkän Yle Areenasta.

Eläinten vallankumous

Ps. Kirjoitukseni lähteet löydät tekstiin syötetyistä linkeistä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti