Blogikirjoitukseni voi jakaa karkeasti kahteen kategoriaan. Ensimmäisesessä käsittelen liittyviä kysymyksiä. Näkökulma on siinä, miten koen niiden vaikuttavan yksilön arjessa. Tavoitteeni on kirjoittaa niin ymmärrettävästi, että kuka tahansa voi blogiani lukea ja ottaa aiheisiin kantaa. Toisessa blogin osassa käsittelen taas , jotka kuitenkin tuovat iloa elämääni ja ovat sen vuoksi jakamisen arvoisia. Tervetuloa Mailiksen maailmaan!

sunnuntai 29. maaliskuuta 2015

Vegaaninen mangojuustokakku pääsiäisjuhliin

Lupailin viime talvena, että tekisin vegaanisen juustokakun ja raportoisin sen onnistumista täällä blogin puolella. Eilen tartuin vihdoin tuumasta  toimeen ja tein palmusunnuntain kunniaksi tämän mangojuustokakun, jonka resepti pohjautuu Maijan Makia -blogin ohjeeseen. Tämän kakun haaste on agar agar jauheen onnistunut käyttö, mikä vaati nopeita liikkeitä sekä oikeata mangososeen ja jauheen suhdetta.Ainekset:

Keksipohja

150 g pipareita tai maidottomia digestive-keksejä
50 g margariinia (laktoositon Keiju)
1/2 dl kasvismaitoa

Täyte

450 g soijatuorejuustoa (Tofutti)
3 rkl perunajauhoja
1,5 dl soijakermaa
loraus sitruunamehua
1 dl sokeria (itse käytin puoli desiä steviasokeria)
2 tl vaniljajauhetta
1 tl kaardemummaa

Kuorrutus

0,75 dl mangososetta
2 tl agar agar jauhetta
tummaa vegaanista suklaata (itse käytin Pirkan luomu suklaata)Vaihe 1.

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.

Murskaa keksit ja sekoita keksimurska rasvan sekä kasvimaidon kanssa. Levitä massa tasaisesti kakkupohjalle, jonka leveys tulisi olla noin 20 cm. Mikäli käytät 24 cm vuokaa, niin lisää jokaista ainetta 1/5 enemmän kuin tässä reseptissä on neuvottu.

Vaihe 2.

Sekoita täytteen ainekset keskenään ja kaada seos tasaisesti kakkupohjan päälle. Paista  kakkua175 asteessa tasalämmöllä noin 20 minuuttia. Laske sitten lämpötilaa 150 asteeseen ja paista vielä 15 minuuttia.

Vaihe 3.

Kaada puoli desiä vettä kattilaan ja sekoita siihen kaksi teelusikallista agar agar jauhetta. Suosittelen, että käytät tässä "virallista" teelusikkaa, sillä jauhetta on erittäin tärkeä olla juuri oikea määrä. Anna agar-nesteen kiehahtaa ja sekoita se nopein liikkein mangososeen kanssa. Kaada seos heti kakun päälle ja anna hyytyä kylmässä yön yli. Koristele kakku mielesi mukaan ennen tarjoilua. Itse sulatin muutaman rivin tummaa suklaata voinokareen kanssa ja valutin suklaapisaroita haarukan avulla kakun päälle. Viimeistelin koristelun vielä kuvassa olevilla marjoilla joiden nimeä en nyt muista. Onpa noloa! Osaisikohan joku auttaa ja kertoa, että miksi noita kutsuttiinkaan?

Lopuksi

Kakku onnistui minusta hyvin ja testiryhmä, mikä koostui pääosin sekasyöjistä, ei edes tunnistanut sitä vegaaniseksi. Agar agar jauheen käytössä yllätyin siitä, että kakun kuorrute hyytyi juuri ja juuri, vaikka laitoin nestettä vähemmän kuin useimmilla blogeilla oli neuvottu. Kumppanini yritti leipoa minulle syntymäpäiväkakun agarin avulla, mutta kakku ei hyytynyt kunnolla. Siksi halusin itse pelata varman päälle ja laittaa jauhetta nesteeseen enemmän. Ehkä en tehnyt jotakin aivan oikein, mutta lopputulos oli silti hyvä ainakin maun puolesta. Agar-jauhetta voi ostaa ainakin suurista K-kaupoista ja apteekeista.


Vegaanisen kakun tekoon minua innoitti tällä kertaa Cowspiracy-niminen dokkari, jonka kävin eilen katsomassa Bio Rexissä. Dokkari oli ajatuksia herättävä ja sai minut jälleen vakavasti harkitsemaan täysipäiväiseksi vegaaniksi ryhtymistä. Dokkari avasi uskottavasti niitä monia eettisiä ongelmia, mitä lihantuotantoon liittyy. Maito ja lihatuotanto on dokkarin mukaan suurin hiilidioksipäästöjen aiheuttaja globaalilla tasolla ja eläinten kasvatus aiheuttaa laajamittaista metsien tuhoa varsinkin kehitysmaissa. Eläinten järkyttävä kohtelu on mielestäni silti suurin eettinen ongelma, joka teolliseen lihantuotantoon liittyy. Dokkarissa nähtiin tästä taas muutamia esimerkkejä ja vaikkei niitä olisikaan halunnut nähdä, niin on tärkeää etteivät ihmiset sulje eläinten kohtelulta silmiään.

Onneksi tätä kakkua voi kuitenkin nauttia ilman huonoa omaatuntoa. :) Oikein hyvää pääsiäisen odotusta!


Päivitetty: 20.05.2016

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti