Blogikirjoitukseni voi jakaa karkeasti kahteen kategoriaan. Ensimmäisesessä käsittelen liittyviä kysymyksiä. Näkökulma on siinä, miten koen niiden vaikuttavan yksilön arjessa. Tavoitteeni on kirjoittaa niin ymmärrettävästi, että kuka tahansa voi blogiani lukea ja ottaa aiheisiin kantaa. Toisessa blogin osassa käsittelen taas , jotka kuitenkin tuovat iloa elämääni ja ovat sen vuoksi jakamisen arvoisia. Tervetuloa Mailiksen maailmaan!

sunnuntai 4. joulukuuta 2016

Kasvissyöjän ennenaikainen joulu


Viime sunnuntaina oli kirjaimellisesti kasvissyöjän ennenaikainen joulu. Menin hyvää aavistamatta lähialepaamme ostamaan lounasta. Olin varautunut syömään  taas sen saman tutun kasviskiusauksen, joka on niitä harvoja kasviseineksiä, mitä on pystynyt ostamaan pienestä Alepastamme. Marssin eineshyllylle ja kuinka ollakaan, kasviskiusauksen viereen oli ilmestynyt Vege pizza. Naamani vääntyi melkoiseen hymyyn, kun havaitsin, ettei pizza ole pelkästään kasvis vaan myös vegaaninen. Sitten huomasin, että hyllylle oli ilmestynyt myös muun muassa vegaaninen makaroonilaatikko, vegaanisia karjalanpiirakoita, vegaaninen riisipuuro ja vegaanisia "lihapiirakoita". Melkein hypin ilosta. Kasviseinesten alla oli iso kyltti; tästä hyllystä kasvisruokaa. Tässä postauksessa arvioin joidenkin vege-einesten maun.Vege Pizza
(Saarioinen)

Vege Pizzan herkuttelin kotiin tultuani saman tien. Mielestäni pizza oli tosi maukas ja sopivasti maustettu. Plussaa pizza saa siitä, että siinä oli päällä vegaanista juustoa, jota ei edes maista maidottomaksi. Pizza on tuskin kovin terveellinen, mutta vastapainoksi söin ison annoksen itusalaattia.

Kouluarvosana makukokemukselle: 8 
Kalorimäärä: 440 kcal (vastaavan jauhelihapizzan kalorimäärä 500 kcal)
Eineksen hinta: 1,75 €Karjalanpiirakat
(HoviRuoka)

Iltapalaksi nautin kaksi vegaanista karjalanpiirakkaa keiju-margarinillä. Piirakat olivat mielestäni aivan yhtä hyviä kuin maitoon leivotut riisipiirakat.

Kouluarvosana makukokemukselle: 9
Kalorimäärä: 202 kcal/100 g (vastaava maitoon leivotun piirakan kalorimäärä 240 kcal per 100 g)
Eineksen hinta: 1,08 € (4 kpl)


Makaronilaatikko
(HoviRuoka)

Seuraavana päivänä vegaanieinesten maistelu jatkui ja pakko oli tietysti maistaa myös vegaanista makaronilaatikkoa. Minun on kuitenkin rehellisyyden nimissä tunnustettava, että tämän ruoan isoa fania minusta ei tullut, sillä eines oli melko mauton ja jätti raskaan olon. Jos tätä jatkossa ostan, niin minusta siitä riittää hyvin kahteen ruoka-annokseen. Makaronilaatikon plussa on se, että se sisältää paljon runsasproteiinista seitania.

Kouluarvosana makukokemukselle: 6
Kalorimäärä; 165 kcal/ 100 g
Eineksen hinta: 2,09 €


Maidoton Riisipuuro
(HoviRuoka)

Kävin seuraavana päivänä TAAS Alepassa ostoksilla ja nappasin tällä kertaa ostoskärryyn mm kookosmaitoon valmistetun riisipuuron. Tämä puuro on oikeasti einekseksi ihan mielettömän hyvää. Vaikka puuro maistuu hyvältä sellaisenaankin, ripottelin puuron päälle kanelia ja stevia-sokeria. Puuron kanssa söin ruisleivän vegaanisella juustolla, jota muuten on vihdoin myytävänä myös lähialepassani. <3

Kouluarvosana makukokemukselle: 9 1/2
Kalorimäärä: 93 kcal/100 g (maitoon valmistetun riisipuuron kalorimäärä vastaavasti 100 kcal)
Eineksen hinta: 1,7 €Aseman VegeMöttönen sweet-chili
(Helsingin Makkaratehdas)

Iltapalaksi herkuttelin Aseman VegeMöttösen, jonka kanssa sopii erinomaisesti mielestäni jokin kevyt keitto. VegeMöttönen on nimittäin erittäin kaloripitoinen pläjäys. Itse möttönen on mielestäni hyvää, vaikken yleensä tykkää syödä uppopaistettuja ruokia. Valitsemani luomu sipulikeitto taas ei ollut järin maukasta, enkä ostaisi sitä uudelleen. Varmasti kaupasta löytyy parempia vegaanisia keittoja VegeMöttösen kanssa herkuteltavaksi.

Pakko kertoa, että möttönen aiheutti minulle lieviä vatsan väänteitä. Oma vatsani on nimittäin aika herkkä rasvaisille jutuille. Kannattaa siis olla varovainen möttösten kanssa, jos vatsasi on herkkä!

Aseman VegeMöttönen

Kouluarvosana makukokemukselle: 7 1/2
Kalorimäärä: 271 kcal/100g (lihapiirakan kalorimäärä vastaavasti 260 kcal)
Eineksen hinta: 2,98 €

Itsehän en ole varsinaisesti vegaani, mutta valitsen vegaanisen vaihtoehdon, jos sellainen on tarjolla. Ajattelen, että jos minulla on mahdollisuus valita tuote, minkä tuottaminen ei ole edellyttänyt eläinten kärsimystä, miksen valitsisi sitä? On hienoa seurata miten vegaanisten valintojen tekeminen helpottuu kokoajan. Vegaaniset tuotteet eivät ole vain vegaaneille, vaan kenelle tahansa, joka haluaa edistää eläinten hyvinvointia omilla valinnoillaan edes silloin tällöin. Yksikään teko ei ole turha, vaan edistää ruoantuotannon eläin- ja ilmastoystävällisyyttä kannustaen yrityksiä kehittämään hyödykkeitä, joiden tuotannossa eettisyys on otettu huomioon.

Kävin muuten viime viikonloppuna Helsingin Aleksanterinkadun joulukadulla ja erään silmälasiliikkeen (joka on heti Marimekon myymälän vieressä) ikkunassa on ihana rottateema. Kyseisessä kuvassa näkyvät kaksi valkoista ja yksi ruskea rotta ovat aivan kuin omat kesyrottani Sauli Simo ja Kalle. <3 <3 <3

Eläinystävällistä joulun odotusta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti