Blogikirjoitukseni voi jakaa karkeasti kahteen kategoriaan. Ensimmäisesessä käsittelen liittyviä kysymyksiä. Näkökulma on siinä, miten koen niiden vaikuttavan yksilön arjessa. Tavoitteeni on kirjoittaa niin ymmärrettävästi, että kuka tahansa voi blogiani lukea ja ottaa aiheisiin kantaa. Toisessa blogin osassa käsittelen taas , jotka kuitenkin tuovat iloa elämääni ja ovat sen vuoksi jakamisen arvoisia. Tervetuloa Mailiksen maailmaan!

sunnuntai 15. kesäkuuta 2014

Vaatteiden kierrättäminen kannattaa

Kuten taisin jo ensimmäisessä blogitekstissäni mainita, niin tykkään laittautua arjessa ja pukeutua mielestäni kivan näköisesti. Nämä mieltymykset ovat kuitenkin välillä ristiriidassa sen kanssa, että olen varsin huolissani ympäristön tilasta, jonka suurin uhka on mielestäni juuri ylenpalttinen kuluttaminen.

Nykyään vaatteet eivät tunnu kestävän enää mitään. Ympäristön näkökulmasta on ihan älytöntä ostaa vaatteita, jotka kulahtavat heti ensimmäisen pesun jälkeen. Aasian ompelutehtaissa työolot ovat tunnetusti myös vähintäänkin kyseenalaiset. Vuosi sitten Rana Plaza nimisessä vaatetehtaassa Bangladeshissa tapahtui suuronnettomuus, missä kuoli yli tuhat ihmistä. Onnettomuus toi Aasialaisten tehdastyöläisten olot jälleen kerran julkisen keskustelun keskiöön. Käytännön arjessa kehitysmaiden työntekijöiden oikeuksista huolestuminen ei kuitenkaan vielä näy. Helsinkiin rantautuu kokoajan uusia halpamuotia myyviä kauppaketjuja ja ostoskassit vilisevät katukuvassa.  Koska pidän vaatteiden kertakäyttökulttuuria huonona kulutstottumuksena olen pyrkinyt muuttamaan omia vaatehankintatapojani askeleen ympäristöystävällisempään suuntaan. Ilokseni voinkin todeta, että olen tämän vuoden puolella ostanut vaatteeni lähes yksinomaan Uffista. =)

Oman kokemukseni mukaan kierrätetyissä vaatteissa on niiden ekologisuuden lisäksi se etu, että ne ovat keskimääräistä kestävämpiä. Uskoakseni tämä johtuu siitä, että käytetyt vaattet ovat kauppoihin tullessaan jo kestäneet kulutusta, koska kierrätyskaupat eivät ota vastaan rikkinäisiä vaatteita. Tästä syystä ne pysyvät entisellään todennäköisemmin jatkossakin. Alla olevissa kuvissa esittelen löytöjä, joita olen Uffista ja kirppikseltä viimeisen vuoden aikana onnistunut tekemään.Modan sininen paita (9€) ja sandaalit (5 €) ovat Uffista.


Tämä Espritin neule (14 €) on ehkä paras löytöni Uffista. Laukun olen saanut
kierrätettynä kaverilta.

Farkkutakin (12 €) ja vaaleanpunaisen "pitsipaidan" (6€) olen ostanut Helsingin
Tullinpuomin Uffista.

Strassitoppi (2 €) ja shortsit (3 €) ovat viime kesän löytöjä Helsingin Hietalahden kirppikseltä.  Molemmat ovat kestäneet hyvin ahkerassa käytössä.

Sen lisäksi, että ostan vaatteeni nykyään pääosin kierrätettyinä, olen kehittänyt myös muutamia muita tapoja kuluttaa vaatteita ympäristöystävällisemmin ja edullisesti. Alla pari vinkkiä.

- Teen hankintoja harvemmin, mutta kalliimpia.

- Kiinnitän huomiota materiaaleihin, joista laadukkaimpia ovat mielestäni puuvilla, villa, viskoosi sekä farkkukangas.

- Mietin aina tarkoin ennen kuin ostan jotakin

- Ostan vaatteita, jotka kestävät aikaa

- Kierrätän vaatteita ystäväpiirissäni. Olen huomannut, että tämä luo positiivisen kierteen missä kaverini antavat minulle myös omia vaatteitaan, joita eivät itse koskaan käytä. Kiitokset siskolleni ihanista mustista trikoohousuista ja Essille kätevästä urheilukassista!

- Heitän tuskin koskaan vanhoja vaatteita pois. Monet vaatteet voi korjata käyttökelpoisiksi, ja jos on ompelutaidoiltaan yhtä avuton kuin allekirjoittanut, niin kannattaa muistaa, että ompelimot ja suutarit on keksitty.  Alla vinkit hyvästä suutarista ja ompelimosta.

Lemppari suutarini, Taka-Töölö:
Jalkinekorjaamo Karttunen ky
Minna Canthin katu 20, 00250 Helsinki
puh. 09-479 584

Kenties Helsingin sympaattisin ompelimo,  Vanha Herttoniemi:
*Vaate* korjaamo Salminen
Hiihtomäentie 46
puh. 09-755 6340

Tässä vielä linkkivinkki heille, jotka ovat kiinnostuneita lukemaan lisää ekologisemmasta pukeutumisesta.


Kesä on kirpputorien parasta aikaa ja mikä onkaan sen kivempi tapa viettää kesäpäivää kuin kierrellä ulkoilmakirppiksen vilinässä.

Ihanaa kesäkuuta ja otan mielelläni vastaan vinkkejä hyvistä kesäkirppiksistä. =)

Lähteet:
-http://maailma.net/artikkelit, Simo Porola.
"Vaateyhtiöt osallistuneet nihkeästi Rana Plazan uhrien tukirahastoon".
Haettu 15.06.2014.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti