Blogikirjoitukseni voi jakaa karkeasti kahteen kategoriaan. Ensimmäisesessä käsittelen liittyviä kysymyksiä. Näkökulma on siinä, miten koen niiden vaikuttavan yksilön arjessa. Tavoitteeni on kirjoittaa niin ymmärrettävästi, että kuka tahansa voi blogiani lukea ja ottaa aiheisiin kantaa. Toisessa blogin osassa käsittelen taas , jotka kuitenkin tuovat iloa elämääni ja ovat sen vuoksi jakamisen arvoisia. Tervetuloa Mailiksen maailmaan!

sunnuntai 9. marraskuuta 2014

Vegaaninen isänpäiväkakku

Tein isänpäivän kunniaksi tänä vuonna halva/aprikoosi -täytekakun, joka oli (vaikka itse sanonkin) mielestäni niin onnistunut, että se ansaitsee oman blogipostauksensa. Olen viimeisen vuoden aikana innostunut vegaanisesta leivonnasta. Itse en lukuisten ruoka-aineallergioiden takia ole voinut ryhtyä täysipäiväiseksi vegaaniksi, mutta valitsen kasvisvaihtoehdon aina kun se vain on mahdollista. Koska nykyään kaupoista saa myös vispautuvaa soijakermaa on vegaanisen täytekakun tekeminen mahdollista. Tämän kyseisen kakun ohje on helposti sovellettavissa kaikenlaisten vegaanisten täytekakkujen valmistukseen. Vegaanisten kakkujen etu on kasviperäisyyden lisäksi se, että valmisteet ovat aina samalla myös laktoosittomia, joten isolle porukalle leivottuna vegaaninen kakku on aika varma valinta. :)

Tänä viikonloppuna leipomastani halvatäytekakusta en voi ottaa itselleni täyttä kiitosta, koska sain siihen inspiraation Valion julkaisemasta reseptistä, mihin pääset tästä. Tein kakun muuten myös gluteenittomiin jauhoihin erään perheenjäseneni ruoka-aineallergian takia, joten kakku on melkoisen ruokarajoiteystävällinen. 


Halva/aprikoosi -täytekakku

Kakkupohja

pieni nokare sinistä keijulevitettä
4 dl omenasosetta (korvaa kananmunan)
2 1/2 dl gluteenittomia jauhoja (Oatlay)
2 dl perunajauhoja
3 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta

Kostutus

tölkkiaprikoosien neste

Täyte

2 tölkkiä aprikoosia
2/3 purkillista vaniljahalvaa
1 prk alpro vaniljasoijavanukasta
 1,25 dl vispautuvaa alpro -soijakermaa
1 1/2 dl aprikoosihilloa
2 banaania
1/2 dl sokeria

Kuorrutus

1,25 dl vispautuvaa alpro -soijakermaa
suklaaströsseliä

Vaihe 1. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Voitele kakkuvuoka (itse käytin halkasijaltaan 24 cm teflonvuokaa, jossa on irrotettava pohja) vegaanittomalla levitteellä. 

Vaihe 2. Sekoita omenasose ja sokeri kulhossa vispilällä. Sekoita sitten jauhot toisessa kulhossa ja kaada ne omenasose/sokeri seokseen. Levitä taikina tasaiseksi ja kaada se kakkuvuokaan. Voitele taikina tasaiseksi veitsellä.

Vaihe 3. Paista kakkupohjaa ensin 20 minuuttia 175 asteessa ja sitten noin neljäkymmentä minuuttia 160 asteessa. Muista kuitenkin pitää kakkua silmällä, koska uunit ovat erilaisia. Itse sörkin pohjaa vähän väliä hammastikulla ennen kuin uskalsin ottaa kakun uunista. 


Vaihe 4. Samalla kun kakku on uunissa voit valmistaa täytteen. Vispaa soijakerma muovikulhossa ja erota puolet vaahdosta toiseen kulhoon odottamaan kakun koristelua. Kun vaahto on tanakkaa, lisää siihen kaksi pientä banaania, sokeri, soijavaniljavanukas ja 2/3 osaa halvapurkista. Banaanien tehtävä on tehdä täytteestä sen verran kiinteää, ettei se pursuisi liiaksi kakun välistä. Pilko myös noin tölkillinen aprikooseja pieniksi palasiksi ja lisää täyteeseen. Muista säästää tölkin neste kakkupohjan kostutusta varten! Ota kakkupoha uunista ja irrota se vuoasta.

Vaihe 5. Halkaise kakkupohja poikittain terävällä veitsellä kolmeen osaan. Kostuta kukin osista aprikoositölkkien nesteellä. Tämän jälkeen voitelle kaksi kakkupohjan osaa aprikoosihillolla ja lisää niiden päälle valmistamaasi täytettä. 

Itse käytin vain osan täytteestä, koska pelkäsin sen pursuamista pohjien välistä, mutta olisin voinut lisätä sitä ehkä hieman enemmän!


Vaihe 6. Kokoa kakkupohjat päällekäin. Tämän jälkeen voitele kakku lopulla kermalla kauttaaltaan valkoseksi. Tämän jälkeen pilko persikoita makusi mukaan koristeeksi ja ripottele loppu halvasta kakun päälle. Voit myös ehostaa kakkua esimerkiksi nomparelleilla, pähkinärouheella, maidottomalla suklaalla tai siirapilla.

Nyt kakun pitäisi olla valmis. Siirrä se odottamaan viileään tilaan juhlallisuuksia tai tarjoile heti! 

Kakku oli ainakin oman perheeni mieleen, vaikkei heidän joukossaan vegaaneja olekaan. Omenasose teki kakkupohjasta mehukkaan ja halva toi kivan "välimerellisen" vivahteen kakun makuun. Vegaanisesta leivonnasta voisin sanoa sen verran, että suurin haaste on mielestäni kananmunan ja liivatteen korvaaminen. Omenasose on oman kokemukseni mukaan toiminut parhaiten kananmunien korvikkeena. Agar agar -hiutaleet korvaavat liivatteen, mutta niiden käyttöä en vielä ole uskaltautunut kokeilemaan. Aion kuitenkin tehdä sen lähiaikoina ja raportoin sitten täällä miten onnistuin. :)



Hyviä blogeja vegaanileivonnasta kiinnostuneille:




Hyvää isänpäivää kaikille maailman isille <3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti