Blogikirjoitukseni voi jakaa karkeasti kahteen kategoriaan. Ensimmäisesessä käsittelen liittyviä kysymyksiä. Näkökulma on siinä, miten koen niiden vaikuttavan yksilön arjessa. Tavoitteeni on kirjoittaa niin ymmärrettävästi, että kuka tahansa voi blogiani lukea ja ottaa aiheisiin kantaa. Toisessa blogin osassa käsittelen taas , jotka kuitenkin tuovat iloa elämääni ja ovat sen vuoksi jakamisen arvoisia. Tervetuloa Mailiksen maailmaan!

maanantai 14. syyskuuta 2015

Kaikki irti kookosöljystä


Kun kookosöljystä tuli hitti Suomessa muutama vuosi sitten, innostuin itsekin ostamaan meille. Söin öljyä välillä jopa suoraan purkista, koska ajattelin mainosten uhrina sen olevan terveellistä superfoodia. Jälkikäteen eri kasvirasvojen terveysvaikutusten vertailuissa on kuitenkin todettu, että kookosöljy on kasviperäisistä rasvoista epäterveellisin ja se luetellaan ns. koviin rasvoihin. Nykyään en siis enää syö enää juurikaan kookosöljyä, lukuun ottamatta silloin, jos käytän sitä paistamiseen. Kookosöljy on kuitenkin paljon muutakin kuin ruokaöljy ja vuosien varrella olenkin löytänyt sille lukuisia eri käyttötarkoituksia, joista osan olen oppinut ystäviltäni. Alla olen listannut kaiken, mihin tätä ihanaa luomutuotetta käytän. Ehkäpä listassa on jokin uusi käyttötarkoitus sinullekin. :)

1. Silmien kostuttaja


Kulutin muutamia vuosia sitten satoja euroja erilaisiin silmätippoihin, sillä kärsin erittäin kuivista silmistä. Juuri kaikki apteekin kostutustipat aiheuttivat kuitenkin silmissäni ärsytystä ja niiden käyttö siksi oikeastaan vain pahensi tilannetta. Lopulta olin niin epätoivoinen, että päätin kokeilla silmiini kookosöljyä. Se auttoi oireisiini erittäin hyvin ja siitä asti olen käyttänyt kookosöljyä silmien kostuttajana lähes päivittäin. Silmälääkärini ei pitänyt kovinkaan paljoa ideasta, sillä hän sanoi, ettei ole ikinä lukenut tutkimuksia kookosöljyn turvallisuudesta silmäoireiden hoidossa. Ainoa jäljellä oleva lääketieteellinen konsti silmäoireitteni helpottamiseen oli kuitenkin enää kortisonitippoihin siirtyminen, joten tein päätöksen jatkaa kookosöljyn käyttöä. Lisäksi yleislääkärini oli silmälääkärin kanssa eri mieltä ja sanoi kookosöljystä, että käytä vaan.


 Pesen aina kädet huolellisesti ennen öljyn laittamista silmiini ja silmiäni varten minulla on oma erillinen koookosöljypurkki.  Viime vastaanotolla silmälääkärini totesi, että silmäni näyttävät terveeltä, eikä silmissäni näkynyt mitään merkkejä siitä, että kookosöljy niitä jotenkin ärsyttäisi. Suosittelen siis kuivasilmäisyydestä kärsiville ehdottomasti kookosöljyn kokeilemista, mutta kannattaa tottakai keskustella asiasta ensin oman lääkärin kanssa.


2. Vartalovoide


Kookosöljy ei ole kovinkaan tehokas kosteuttaja, mutta se tuoksuu hyvälle ja antaa ihanan hehkun erityisesti sääriin ja dekolteehen.


3. Silmämeikin poistoaine


Kookosöljy poistaa tehokkaasti silmämeikin ja on taatusti halvempi kuin viralliset meikinpoistoaineet. Paluuta tavallisten meikinpoistoaineisiin ei meikäläisellä enää ole! Miksi maksaa erilaisia kemikaaleja sisältävästä kosmetiikasta, kun saman asian ajaa ekologinen ja edullinen luonnontuote?


4.  Hiuslatvojen kostuttaja


Tukkani latvat ovat kärsineet kovasti hiusten vaalentamisesta ja ne ovat usein kuivat sojottaen epämääräisesti joka suuntaan. Hieron aina suihkun jälkeen pienen nokareen kookosöljyä käsieni välissä ja levitän sitä latvoihin. Tämä on parantanut hiusteni kuntoa selvästi. Joskus levitän kookosöljyä iltaisin koko hiuksiin ja pesen shampoolla sen seuraavan aamuna pois ja tämä tekee hiuksistani todella pehmeät ja kiiltävät.


5. Hierontaöljy


No yllättäen tätäkin öljyä voi käyttää hierontaan! :D


6.  Suun purskutteluun


Kookosöljyllä väitetään olevan antiseptinen vaikutus, joten sitä voi käyttää esimerkiksi suun terveyden ylläpitoon. Oil-pullingista eli kookosöljyllä purskuttelusta voi lukea lisää esim. It ain't hard to tell -blogilta, missä aiheesta oli kattava postaus.


7. Kovilla muovi-, kaakeli- tai laminaattipinnoilla olevien tahrojen poistoon


Öljy poistaa tehokkaasti joitain sellaisia läikkiä, mitä tavallisella saippualla ei pysty pinnoilta puhdistamaan.Kaiken kaikkiaan kookosöljy on minusta loistotuote, koska sitä voi käyttää niin moneen tarkoitukseen. Lisäksi se on ekologinen ja varsin edullinen luonnontuote. Kannattaa rohkeasti kokeilla jos et vielä ole ennättänyt sitä hankkimaan. Takaan, ettet tule pettymään. 

Päivitetty 14.3.2016

2 kommenttia:

 1. Kiitti vinkistä, tuli itsellekin mieleen et voiskohan luomukookosöljyä käyttää silmiin, kun menin hieraisemaan vähän huolimattomasti ja ilmeisesti pintaepiteeli meni rikki.

  Kyyneleet virtaa ja nukkuminen oli vaikeeta. Varasin jo Sana-sol silmävoidetta lähiapteekkiin mutta sinne pääsen vasta huomenna.

  Nyt tekis mieli perua tilaus, mutta enköhän miä sen hae kun kerran varasinkin. :D
  Sainpahan ainakin ensiapua kun kookosöljyä löytyi valmiiksi kaapista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ..jatkoa:

   Nukuin viime yön oikein hyvin kookosöljyn kanssa. Sitä edellinen yö tuli siis pyörittyä kivuissa zombiena. Joten komppaan, mainiota tavaraa tähänkin tarkoitukseen.

   Oli todellinen life saver, tai ainakin good night sleep saver. Hyvä kun jaoit, olis jäänyt muuten ehkä kokeilematta.

   Peruin kuin peruinkin sen kaupallisen tuotteen mihinkä meinasin turhaan sortua.
   Silmä on melkein ennallaan, turvotus ei ole vielä kerinnyt poistua 100%:sti kokonaan mutta sekin alkoi jo häviämään. :)

   Poista