Blogikirjoitukseni voi jakaa karkeasti kahteen kategoriaan. Ensimmäisesessä käsittelen liittyviä kysymyksiä. Näkökulma on siinä, miten koen niiden vaikuttavan yksilön arjessa. Tavoitteeni on kirjoittaa niin ymmärrettävästi, että kuka tahansa voi blogiani lukea ja ottaa aiheisiin kantaa. Toisessa blogin osassa käsittelen taas , jotka kuitenkin tuovat iloa elämääni ja ovat sen vuoksi jakamisen arvoisia. Tervetuloa Mailiksen maailmaan!

lauantai 8. maaliskuuta 2014

Epätasa-arvon ja erilaisuuden välille ei pidä piirtää yhtäläisyysmerkkejä

Ajattelin näin naistenpäivän kunniaksi kirjoittaa omista ajatuksistani sukupuolesta ja naisena olemisesta. Tasa-arvosta, seksuaalivähemmistöjen oikeuksista ja sukupuolirooleista on viime vuosina käyty vilkasta keskustelua, mikä on erittäin hyvä asia. Mielestäni sukupuolikeskustelu on niin tieteessä, kuin mediassa pyörinyt kuitenkin liiaksi sukupuoliroolien negatiivisten puolten ympärillä ja haluaisin tästä syystä kirjoittaa asiasta hieman eri näkökulmasta :)

Itse olen ihmisenä omasta mielestäni aika (perinteisen) naisellinen henkilö siinä mielessä, että tykkään hömppäkirjallisuudesta ja esimerkiksi sellaisista televisiosarjoista, jotka on suunnattu naisille. Olen myös siinä mielessä konservatiivinen, että tulen aina todella iloiseksi, jos joku mies vaikka avaa minulle oven, tai poikaystäväni tarjoituu kantamaan kauppakassit puolestani. Olen huomannut, että pidän myös tosi paljon "tyttöjenilloista" kavereitteni kanssa, jolloin on luontevampaa puhua "naisten juttuja";)  Olen pistänyt merkille, että myös miespuoliset ystäväni tykkäävät joskus tavata ihan vain poikaporukalla vaikkapa jalkapallon ja oluen merkeissä. Luulen, että naisellisten juttujen tekemisen ilo kumpuaa omalla kohdallani siitä, että koen silloin ylläpitäväni omaa identitettiäni, jonka yksi suuri osa on juuri naiseus!

Sukupuolikeskustelun ja antropologian opintojen mylleryksessä, olen saanut pohtia ja kyseenalaistaa naisena olemisen roolia. Antropologian kurssilla tuotiin vahvasti esiin näkökulma sukupuolesta diskurssina, joka on kulttuurin tuote, eikä synnyinäinen asia. Välillä jopa mietin tehdessäni naisellisia asioita,tai iloitessani miesten "miehekkäistä" teoista, että ajattelenko nyt "oikein"? Olenko konservatiivinen tai jopa ahdsmielinen? Pohdinnoissani olen kuitenkin tullut siihen tulokseen, että omasta mielestäni on ainakin täysin ok samaistua naiseuden rooliin, vaikka se olisikin osaksi kulttuurinen. Eihän erilaisuuteen välttämättä tarvitse liittyä - eikä saa liittyä - toisten syrjintää tai vähättelyä.

Mielestäni on esimerkiksi täysin ok, että jotkut miehet haluavat tehdä naisellisia juttuja tai naiset haluavat tehdä miehekkäitä asioita. On myös totta, että biologisesti on olemassa myös ihmisiä (hermafrodiitit), jotka eivät sukupuolten kahtiajakoon biologisesti taivu. Kuitenkaan kategorioita ei voi mielestäni kaataa poikkeusten takia, koska silloin voitaisiin yhtä hyvin hävittää kaikki luokitukset, joilla on oma tehtävänsä esimerkiksi ihmisten välisessä kommunikaatiossa.

Täysin hyväksyttävää on mielestäni myös se, jos kaksi samaa sukupuolta olevaa tahtovat olla yhdessä. Näistä syistä johtuen omasta mielestäni sukupuolesta ja seksuaalisuudesta keskusteltaessa tulisi painottaa ennemminkin erilaisuuden toleranssia, kuin sukupuoliroolien kulttuurista ulottuvuutta.  Kaikki ihmiset ovat jossain asiassa tavallisesta poikkeavia. Itselläni on esimerkiksi "puhevika" ja olen vasenkätinen! Erilaisuutta on hyvin erilaista ja vaikka se monissa tilanteissa nähdään negatiivisena asiana, voi erilaisuuden nähdä myös rikkautena. Kun on erilainen voi osoittaa ympäristölleen, että asia voi olla toisinkin ja rikastuttaa muiden ihmisten maailmankuvaa. Erilaisuuden ja epätasa-arvon välille ei siis mielestäni tulisi vetää yhtäläisyysmerkkejä.

Itse uskon siihen, että sukupuoli on osittain biologinen asia paristakin syystä. Yksi näistä syistä on havaintoni eläinmaailmasta. Olen esimerkiksi huomannut, että rottatyttöjen ja -urosten käyttäytymisen välillä on selviä eroja. Kuitenkin uskon myös siihen, että kulttuuri tuo oman lisänsä näihin osittain biologisiin rooleihin. Olen myös vakuuttunut siitä (mitä sosiologiassa ainakin paljon on tutkittu), että ihmisellä on vahva tarve sosiaalisen luonteensa takia kuulua ryhmään ja omaksua erilaisia rooleja. Nykypäivänä monet perinteiset roolit ovat kuitenkin hapertumassa! Uskontoon liittyvät roolit ovat heikentyneet ja kansalliset identiteetit ovat murtumassa. Sukupuoliroolit on myös kyseenalaistettu ja ne on usein alettu nähdä huonossa valossa (muistutan kohusta joka syntyi, kun Jenni kertoi silittävänsä Saulin paidat). Perinteiseten roolien heikentyessä on aiheellista kysyä mitä rooleja sitten jää jäljelle?

Ihmisen tarve ylläpitää rooleja ja rakentaa niitä on viime vuosikymmeninä siirtynyt kulutusrooleihin. Ostamalla tuotteita ihminen rakentaa yhteenkuuluvuutta muihin ja muodostaa itsestään mielikuvia muille, missä on myös omat haittapuolensa...

Tällaisia ajatuksia tänään =)

Hyvää naistenpäivää. Jos itse saisin päättää viettäisin kuitenkin mielummin erilaisuuden päivää. Puheviat  ja vasenkätisyys kunniaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti