Blogikirjoitukseni voi jakaa karkeasti kahteen kategoriaan. Ensimmäisesessä käsittelen liittyviä kysymyksiä. Näkökulma on siinä, miten koen niiden vaikuttavan yksilön arjessa. Tavoitteeni on kirjoittaa niin ymmärrettävästi, että kuka tahansa voi blogiani lukea ja ottaa aiheisiin kantaa. Toisessa blogin osassa käsittelen taas , jotka kuitenkin tuovat iloa elämääni ja ovat sen vuoksi jakamisen arvoisia. Tervetuloa Mailiksen maailmaan!

sunnuntai 5. heinäkuuta 2015

Nötön saari on täydellinen kesämatkakohde


Viikko siiten lähdin ystävieni kanssa kolmen päivän reissulle Turun saaristoon. Nauvon kuntaan kuuluva Nötön saari ei yllättänyt minua kauneudellaan, koska vierailin siellä ensimmäisen kerran kaksi vuotta sitten. Jo tuolloin saaren merellinen ilmasto, vanha aarniometsä ja punaiset puutalot tekivät minuun suuren vaikutuksen.


Nötö on Saaristonmeren kansallispuiston suurimpia saaria ja 392 hehtaarin kokoinen. Sinne päästäkseen pitää ensin matkustaa lossilla Nauvoon, minkä jälkeen täytyy reissata noin kahden tunnin mittainen merimatka (M/S Eivor). Vaikka Berliiniinkin päsee nopeammin kuin Nötööseen, on saarella vietetty aika ollut molemmilla reissukerroilla vaivan arvoista.

Saaren taloissa on aistittavissa historian havinaa. Nötö asutettiin todennäköisesti 1000 vuotta sitten ja suurimmillaan asutus on tiettävästi ollut toisen maailmansodan aikana. Nykyään Nötössä asuu ympärivuotisesti enää viisi henkilöä, jotka ovat kaikki miehiä.Yövyimme kohteessa pienessä Backaro –nimisessä majatalossa ja yksi yö kustansi 40 euroa per henkilö sisältäen aamiaisen. Halutessaan majatalon asukkaat saavat käyttää grilliä ja saunaa lisämaksua vastaan. Backaron majatalo on suuri vanha puurakennus, joka toi mieleeni Jane Austinin romaanit kukkatapetteineen ja seurustelutiloineen.Saaren asukkaat ja mökkiläiset vaikuttavat arvostavan maalaiselämää ja luontoa. Nötöössä ei kovaäänisiä moottoriveneitä kuulu ja esimerkiksi Backarossa osa ulkotöistä tehdään yhä 50-luvun työkaluilla. Backaron majatalon emäntä kertoi minulle ylpeänä, että hänen tavoitteensa on osoittaa ihmisille, että viisikymmentä luvun tavaroilla pärjää vallan hyvin. ”Ihmisillä on nykyään aivan liikaa roinaa”, hän toteaa.Saarella on paljon annettavaa luontoihmisille, koska siellä on uniikki aarniometsä, jonka lyhytkasvuinen puusto on erilaista kuin rannikolla. Myös eläinihmisille saari on mainio matkakohde, koska paikallisilla mökkiläisillä ja asukkailla on hoidettavinaan esimerkiksi ylämään karjaa, lampaita sekä kanoja. Backaro-majataloa vartioi puolestaan jääkarhua muistuttava Jaffa-koira, joka ottaa mielellään vastaan rapsutuksia majatalon vierailijoilta.Vaikka Nötön saari sijaitseekin Etelä-Suomessa, tunsin itseni siellä turistiksi. Kyläkaupan myyjä ymmärsi parhaiten ruotsia ja muutoinkin saarella  ei paljoa suomea kuulunut.

Mukavia matkakohteita ei aina tarvitse hakea ulkomailta, vaan myös Suomesta löytyy hienoja paikkoja. Majatalon emäntä kertoi, että tälle kesälle on vielä jonkin verran tilaa Backarossa. Laivamatkat saarelle ovat ilmaisia, joten ainoat kustannukset tulevat majoituksesta ja ruoasta. Saarella on pieni kesäkauppa, mutta omia eväitä kannattaa myös ottaa mukaan.

Mukavaa heinäkuun jatkoa Mailiksen Maailmassa.  Ensi viikolla on luvassa vielä eräs toinenkin kesäretkikohde-postaus Suomesta. :) ps. Olin unohtanut miten kivaa keinuminen on! Jäin siihen ihan koukkuun. Ei ehkä aivan normaalia melkein kolmekymppiseltä... :D

Lähteet:

wikipedia.org/wiki/Nötö
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti