Blogikirjoitukseni voi jakaa karkeasti kahteen kategoriaan. Ensimmäisesessä käsittelen liittyviä kysymyksiä. Näkökulma on siinä, miten koen niiden vaikuttavan yksilön arjessa. Tavoitteeni on kirjoittaa niin ymmärrettävästi, että kuka tahansa voi blogiani lukea ja ottaa aiheisiin kantaa. Toisessa blogin osassa käsittelen taas , jotka kuitenkin tuovat iloa elämääni ja ovat sen vuoksi jakamisen arvoisia. Tervetuloa Mailiksen maailmaan!

tiistai 27. lokakuuta 2015

Vegaanisia marjavälipaloja







































Tein taannoin ensimmäistä kertaa puolukkasmoothieta ja se oli minusta ehkä herkullisin smoothie, mitä ikinä olen tehnyt. Alla ohje sen ja parin muun marjaisen vegaanivälipalan tekoon.

Kirpsakka puolukkasmoothie

Ainekset:
- 3 dl makeuttamatonta mantelimaitoa
- 200 g suomalaisia puolukoita
- 1 Reilun Kaupan banaani
- 2 dl soijajogurttia
- 2 ruokalusikallista fariniinisokeria
- 1 tl vaniljasokeria

Ohje: Laita ainekset blenderiin ja sekoita. Itse pysäytin tehosekoittimen kerran ja sekoitin lusikalla seosta jotta juoma  valmistuisi nopeammin. Kun marjat, banskut ja muut ovat sekoittuneet juomaan, smoothie on valmis nautittavaksi. Itse valmistan smoothiet aina puolijäisiin marjoihin, koska silloin
juomasta tulee raikkaan viileää.

Juoma on melko makea, joten se soveltuu hyvin esimerkiksi jälkiruoaksi. Fariniinisokerin voi korvata tavallisella sokerilla (tai jättää kokonaan pois), mutta minusta se sopii erityisen hyvin puolukoiden kaveriksi. :)




























Puolukkavalkosuklaamuffinssit

Ainekset:

- 1 dl soija-, kaura- tai riisimaitoa
- 80 g riisimaitovalkosuklaata
- 5 dl suomalaisia puolukoita
-  1 dl vaahterasiirappia
- 2dl rypsiöljyä
- 5 dl jauhoja (itse käytin spelttijauhoja)
- 2 tl leivinjauhoja
- 0,5 tl suolaa

Ohje: Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.  Sekoita siirappi, kasvismaito ja öljy kulhossa . Sen jälkeen sekoita toisessa kulhossa kuivat aineet keskenään. Yhdistä sitten jauhot nesteen kanssa ja sekoita hyvin. Lisää taikinaan tuoreet tai kuivatut puolukat ja pieneksi pilkotut tai kokonaiset suklaapalat. Jaa taikina noin 12 keskikokoiselle muffinivuoalle ja paista tasalämmöllä noin puoli tuntia.

Tämä muffiniresepti oli muunnons Gwyneth Paltrowin mustikkamuffinireseptistä. Siirappi sopi omasta mielestäni muffineihin erittäin hyvin. Riisimaitovalkosuklaata voi ostaa esim. Ruohonjuuri-myymälöistä.

Huvittavan helppo marjakeksiherkku

Ainekset:
- vegaanisia digestive-keksejä (esim. Pirkka)
- vispautuvaa soijakermavaahtoa
- marjoja (itse käytin marjasekoitusta)
- fariniinisokeria tai siirappia



Eräs ystäväni kävi meillä taannoin kylässä ja loihti viidessä minuutissa tämän hymyilyttävän helpon, mutta herkullisen jälkiruoan, joka maistui ihan piirakalta. Keksiä, marjoja ja kermavaahtoa kipossa. Miksi en ole keksinyt tätä itse. :D



























Pakko lisätä tähän loppuun vielä kuva viime viikonlopun ruoasta: söimme perinteistä kaalilaatikkoa soijalla höystettynä ja se maistui taivaalliselta puolukoiden kanssa. Kaalilaatikko onkin helppo perinneruoka eläinperättömästi valmistettavaksi ja on niin kevyttä, että sitä on kiva syödä ilta- tai välipalana.

ps. Olen aloittanut tänä syksynä graduni kirjoittamisen, jonka aiheena on ekologisen jalanjäljen ja bruttokansantuotteen välinen korrelaatio. Tutustuttuani suomalaisten ekologiseen jalanjälkeen, olin hieman yllättynyt siitä, että hiilidioksidipäästöt ovat niin suuressa osassa ekologista jalanjälkeämme. En muista enää miten ison osan ympäristökuormituksestamme ne aiheuttavat, mutta taisi olla reippaasti yli puolet. Syömällä kasvisruokaa on helppo vähentää omaa hiilijalanjälkeä ja se on itse valmistettuna halpaa, herkullista ja helppoa.


Mukavaa syksyn jatkoa <3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti