Blogikirjoitukseni voi jakaa karkeasti kahteen kategoriaan. Ensimmäisesessä käsittelen liittyviä kysymyksiä. Näkökulma on siinä, miten koen niiden vaikuttavan yksilön arjessa. Tavoitteeni on kirjoittaa niin ymmärrettävästi, että kuka tahansa voi blogiani lukea ja ottaa aiheisiin kantaa. Toisessa blogin osassa käsittelen taas , jotka kuitenkin tuovat iloa elämääni ja ovat sen vuoksi jakamisen arvoisia. Tervetuloa Mailiksen maailmaan!

torstai 26. marraskuuta 2015

Kirjoitukseni vihreän kasvun haasteista luettavissa täältä


Hakiessani opiskelemaan noin seitsemän vuotta sitten, biologi isäni päivitteli minulle yhteiskuntien pyrkimystä jatkuvaan kasvuun. En muista enää mihin keskustelumme tarkalleen ottaen liittyi, mutta muistan kuinka asia jäi pyörimään mieleeni ja ajattelin, että jos pääsen opiskelemaan taloustiedettä, haluan oppia ymmärtämään talouskasvua paremmin. Tuosta päivästä lähtien olen pyrkinyt löytämään  talouskasvuun liittyvää tietoa ja etsinyt sitä myös kansantaloustieteen oppikirjojen ulkopuolelta. Olen huomannut, että tämä oppimisprosessi on jatkuva ja asiasta oivaltaa kokoajan jotakin uutta. Näiden vuosien aikana käsitykseni siitä, ettei jatkuvan kasvun tavoite ole yhteiskunnallisena "kärkihankkeena" kestävä, on kuitenkin vahvistunut! Näkemykseni perustuu pääasiassa ympäristötaloustieteen tutkimuksiin, jotka osoittavat selvästi, että talouskasvun ja ympäristön tuhoutumisen välillä on positiivinen korrelaatio. Kausaalisuhteen olemassa olosta voidaan eittämättä vääntää loputtomiin, koska väestönkasvun ja talouskasvun vaikutuksia biodiversiteetin tuhoutumiseen ja ilmastonlämpenemiseen on vaikea erotella toisistaan. Korrelaatiosuhde on kuitenkin olemassa. Myös oppimani asiat siitä, mitkä tekijät kasvattavat reaalista bruttokansantuotetta ovat vaikuttaneet siihen, että olen edelleen eri mieltä useimpien ekonomistien kanssa siitä, voidaanko talouskasvu irtikytkeä luonnonvarojen ja energian kulutuksesta riittävän nopeasti ja tehokkaasti.

Viime kesänä minulla oli mahdollisuus käyttää runsaasti aikaa talouskasvuun liittyvän tiedon keräämiseen. Luin useita ympäristötaloustieteen ja taloustieteen artikkeleita, sekä keskustelin eri alan tutkijoiden ja Tilastokeskuksen asiantuntijoiden kanssa kasvuun liittyvistä kysymyksistä. Tämän prosessin pohjalta olen kirjoittanut vihreän talouskasvun mahdollisuuksista ja haasteista esseen, jonka voi lukea alla olevasta linkistä.

Vihreän kasvun haasteet

Olen kirjoittanut esseen samalla periaatteella kuin blogitekstini. Pyrin siihen, että kuka tahansa voi ymmärtää esseessä esitetyt näkemykset ilman aiempaa asiaan perehtymistä ja ottaa niihin kantaa. Toivoisin, että vihreän kasvun realistisuutta peräänkuuluttavat taloustieteilijät ja poliitikot esittäisivät väitteittensä tueksi empiiristä tutkimustietoa, jotta kasvukeskustelu pääsisi astetta analyyttisemmalle tasolle myös suurissa viestimissä.


ps. Mailiksen Maailmassa on ollut lähiaikoina hiljaista graduprojektin sekä ylle linkatun esseen viimeistelyn takia. Tammikussa on kuitenkin luvassa taas uusia blogikirjoituksia. Mukavaa joulun odotusta ja uutta vuotta kaikille jo näin hyvissä ajoin. < :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti