Blogikirjoitukseni voi jakaa karkeasti kahteen kategoriaan. Ensimmäisesessä käsittelen liittyviä kysymyksiä. Näkökulma on siinä, miten koen niiden vaikuttavan yksilön arjessa. Tavoitteeni on kirjoittaa niin ymmärrettävästi, että kuka tahansa voi blogiani lukea ja ottaa aiheisiin kantaa. Toisessa blogin osassa käsittelen taas , jotka kuitenkin tuovat iloa elämääni ja ovat sen vuoksi jakamisen arvoisia. Tervetuloa Mailiksen maailmaan!

sunnuntai 17. tammikuuta 2016

Aasian antimet osa 1: Tulinen cookoscurrykeitto

Minulla on ilo esitellä tänään uusi lempiruokani; eli thaimaalainen cookoscurrykeitto, joka on siis gluteeniton, laktoositon ja vegaaninen. Teimme hyvin saman tyyppistä keittoa Auntie Moonin kokkikoulussa  Thaimaassa ja se oli rakkautta ensi lusikalla. Palattuamme Suomeen menin ensimmäistä kertaa ostoksille Hakaniemen itämaisia elintarvikkeita myyvään Vii Voan -ruokakauppaan. Sieltä löysin sopivat ainekset tämän maukkaan, tulisen ja terveellisen ruoan valmistukseen. Keitto on mielestäni älyttömän hyvä talvella ja avaa varmasti flunssaisenkin ruokailijan röörit!


Tämä ruoka sisältää joitakin keskivertosuomalaiselle vieraita mausteita; galangajuurta, Kaffir-lime-lehtiä ja "sitrusruohon juurta" (eng. lemon grass). Eksoottisista aineksista huolimatta keitto on todella helppo valmistaa, joten erikoisia ruoka-aineita ei kannata pelätä. Galangajuurta, Kaffir-lime-lehtiä ja sitrusheinän juurta ei ole tarkoitettu syötäväksi, vaan antamaan liemelle makua. Luonnollisesti kaikilla ei kuitenkaan ole mahdollisuutta asioida Helsingin etnisissä ruokakaupoissa ja tällöin korvaisin galangajuuren inkiväärillä, Kaffir-lime-lehdet laakerinlehdillä (jotka maistuvat kuitenkin aika erilaisilta) ja sitrusheinän juuren raastetulla limen kuorella. Kuitenkin esimerkiksi galangajuuri on kuulemma Thaimaalaisen keiton maun salaisuus, joten suosittelen reseptissä mainittujen ainesten käyttöä, jos vain mahdollista. :)

Kuvassa keskellä galangajuuri, jota ostin paketillisen parilla eurolla Vii Voan -ruokakaupasta.
Ainekset

(2 annosta)

- 100 g vihreitä papuja (esim. Yard Long Bean -papua)
- 100 g kiinankaalia
-1 porkkana
- 1 sipuli

- noin 0.6 litraa vettä
- 400 ml cookosmaitoa

- 20 g sitrusheinän juurta (lemon grass)
- 20 g grammaa galangajuurta 
- 1 tuore chili

- vihreää currytahnaa, suolaa ja pippuria maun mukaan

Ohje alla!


Ostin myös nämä söpöt lusikat Vii Voanista ja ne maksoivat muistaakseni 1,5  € kpl.

Ohje: Leikkaa vihannekset, juurekset ja chili sopivan kokoisiksi paloiksi. Thaimaassa on tapana leikata monet ohuet vihannekset ja juurekset (kuten pavut ja sitrusruohon juuri) veitsellä sivuttain, jolloin palojen kärjet ovat keskiosaa ohuemmat. Tästä videosta voit katsoa miten vihannekset voi thailaisittain esimerkiksi leikata: Tom Yum Soup, Rajshri Food

Laita hella kuumenemaan ja kaada loraus öljyä kattilaan. Kun öljy alkaa poreilla, lisää currytahna sekä suola ja pippuri. Lisää sen jälkeen myös galangajuuri, pieneksi pilkottu chili, sitrusruohon juuren palat ja pilkottu sipuli kuullottumaan.  Kun ainekset ovat kuullottuneet, lisää kattilaan noin 0,6 litraa vettä. Kun liemi alkaa kiehua, lisää siihen Kaffir lime -lehdet, pavut, porkkana ja hieman myöhemmin kiinankaali ja anna vihannesten pehementyä liemessä (ehkä noin vartti). Lisää lopuksi kookosmaito, minkä kuumennettua on hyvä hetki maistaa keittoa ja tarkistaa, että mausteita on riittävästi ja vihannekset kypsyneet. Jos keitto maistuu hyvältä niin se on nyt valmis nautittavaksi. :)
Lisähuomio: Keittoon voi lisätä myös esim. riisinuudeleita tai tofua. Itse valmistimme jasminiriisiä keiton kanssa ja dippailimme sitä keittoon.


Mielestäni on virkistävää kokeilla uusia ruokajuomia. Eilen joimme keiton kanssa tätä alkoholitonta Alkosta saatavaa Ginger Brause -mallasjuomaa. Se oli kyllä tosi hyvää ja yhdestä pullosta riitti hyvin kahdelle hengelle. Kannattaa kokeilla tätä keiton kanssa, jos alkoholi ei ole ihan must.

Ensi ruokapostaus tulee olemaan myös Thaimaan innoittamana! Luvassa ainakin ohje mausteiseen papaijasalaattiin sekä itämaisen jälkkärin tekoon. :)

Hyvää viikonloppua!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti