Blogikirjoitukseni voi jakaa karkeasti kahteen kategoriaan. Ensimmäisesessä käsittelen liittyviä kysymyksiä. Näkökulma on siinä, miten koen niiden vaikuttavan yksilön arjessa. Tavoitteeni on kirjoittaa niin ymmärrettävästi, että kuka tahansa voi blogiani lukea ja ottaa aiheisiin kantaa. Toisessa blogin osassa käsittelen taas , jotka kuitenkin tuovat iloa elämääni ja ovat sen vuoksi jakamisen arvoisia. Tervetuloa Mailiksen maailmaan!

keskiviikko 5. helmikuuta 2014

Vähemmän on enemmän

Kaikista isoin ekoteko on ostamatta jättäminen. Tästä syystä itseäni ärsyttää monia tuotemerkkejä koskeva viherpesu. Mielestäni usein on vaikeaa arvioida onko tuote oikeasti ympäristöystävällinen, vai onko kyse vain taidokkaasta brändäyksestä. Olen testannut monia erilaisia ekotuotteita ja huomannut, että ikävä kyllä esimerkiksi monet kosmetiikkatuotteet (shamppoot, deodorantit jne) eivät ole kovin laadukkaita ja siksi niitä joutuu käyttämään enemmän. Tämän seurauksena joudun kyseenalaistamaan tuotteen ekologisuuden, koska sitä täytyy ostaa useammin ja tällöin myös esimerkiksi pakkausjätettä kertyy enemmän.

Itse olen näistä syistä päätynyt kiinnittämään ostopäätöksiä tehdessäni huomiota ensisijaisesti laatuun. Ostan nykyään vaatteita harvemmin, mutta laadukkaampia. Suosin myös tuotteita, joissa on mahdollisimman vähän pakkausmateriaalia. Ilokseni Helsinkiin on ilmestynyt viime vuosina uusia kauppoja, jotka pyrkivät pakkausmateriaalin vähentämiseen. Yksi tällainen liike on päivittäiskosmetiikkaa myyvä Lush.

Ajattelin koota tähän blogipostaukseen kaikista parhaimmat ja samalla kukkaroa säästävät ekotuotteet, jotka itse olen löytänyt. =)


Pesupähkinät toimivat hyvänä pyykinpesuaineena ja ovat edullisia. Pähkinät täytyy ensin musertaa pieneksi, minkä jälkeen muruset laitetaan pieneen pesupussiin. Esimekiksi Ruohonjuuresta voi ostaa pähkinöitä 18.15 €/ kg ja pesupusseja 0.6 euron hintaan. Mielestäni pesupähkinöillä peseminen vähentää vaatteiden nukkaisuutta. Olen todennut tämän vanhojen neuleiden kohdalla monta kertaa :) 

Lisävinkkejä: Pesupähkinät pesevät huomattavasti tehokkaammin, kun niitä liottaa ensin kuumassa vedessä ja kaataa veden pyykin sekaan. Myös pesupähkinät kannattaa laittaa pesukoneeseen liuotinveden lisäksi.

Jos pesupähkönöitä käyttää säännöllisesti, saattavat vaatteet alkaa haista hieman hassuilta. Hyvän hajun voi kuitenkin taata pesupähkinöiden käytöstä huolimatta kaatamalla muutaman tipan eteeristä öljyä pesupussiin. Näitä öljyjä voi ostaa esimerkiksi Ruohonjuuresta. Alla olevasta linkistä voit tilata tuoksuöljyn vaikka kotiisi. Itselläni on käytössä laventeli.Jos pyykki on tosi likaista, käytän Ole Hyvän tai Ecoverin pesunesteitä. Niitä voi myös ostaa Ruohonjuuresta, missä aineet voi pumpata aina samaan muoviastiaan. Itse olen herkkä hajusteille ja se on myös yksi syy, miksi suosin mielelläni kemikaalittomia pesuaineita. Yksi litra Ole Hyvä -pyykinpesunestettä maksaa Ruohonjuuressa noin 5 euroa. Myös isot S-Marketit myyvät nykyään Ecoverin tuotteita.


Lush-cosmetics on mielestäni mitä loistavin tuotemerkki siksi, että kauppa ottaa vastaan tyhjät muovipurkkinsa ja kierrättää ne uudelleen. Ostan meidän huushollin shamppoot aina Helsingin asematunnelin Lush-kaupasta. Olen tykästynyt erityisesti Squeaky Green - saippuaan, joka sopii muuten hyvin myös miehille. Vaikka yksi Lush- saippua maksaa 12.9 € uskon, että se tulee rittoisuutensa vuoksi halvemmaksi kuin tavallinen markettishampoo. Mitään Lushin tuotteita ei testata eläimillä.
Mitä parhain tapa vähentää kulutuksensa ympäristökuormitusta on kaikenlaisten muovipussien välttäminen! Tästä syystä saan aina yhden harmaan hiuksen lisää, kun kaupan kassa yrittää tarjota pakasteostoksilleni pussia =D Jokin aika sitten K-Kaupassa myytiin tällaisia Punaisen Ristin kestohedelmäkasseja, joita ostin pari kappaletta. Tänään niitä ei kaupassa enää ollut, mutta esimerkiksi alusvaatteille tarkoitettu pesupussi sopii yhtä hyvin tarkoitukseen!


Kuvassa pitelemäni pyyhkeet ovat puhdistusliinoja, jotka olen ostanut kestovaippakaupasta, josta voi tilata esimerkiksi ekologisia kankaita, kestovaippoja ja puhdistusliinoja. Itse käytän pyyhkeitä kasvojen puhdistukseen vanutuppojen sijaan. Eräs kaverini ompeli minulle joskus vanhasta pyyhkeestä leikatuista paloista pieniä puhdistusliinoja, jotka pikkuhiljaa hävisivät matkoilla ja käytössä tietämättömiin. Niinpä tilasin kestovaippakaupasta näitä pyyhkeitä.

Oletko sinä löytänyt jotain keinoja vähentää kulutuksesi ympäristökuormitusta hauskasti ja kukkaroa säästäen? Ottaisin mielelläni vinkkejä vastaan hyvistä ekotuotteista :)
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti