Blogikirjoitukseni voi jakaa karkeasti kahteen kategoriaan. Ensimmäisesessä käsittelen liittyviä kysymyksiä. Näkökulma on siinä, miten koen niiden vaikuttavan yksilön arjessa. Tavoitteeni on kirjoittaa niin ymmärrettävästi, että kuka tahansa voi blogiani lukea ja ottaa aiheisiin kantaa. Toisessa blogin osassa käsittelen taas , jotka kuitenkin tuovat iloa elämääni ja ovat sen vuoksi jakamisen arvoisia. Tervetuloa Mailiksen maailmaan!

torstai 3. heinäkuuta 2014

Yksinkertaisia asioita?

Eilen televisiosta tuli dokumentti David Beckhamin moottoripyörämatkasta halki Amazonaksen sademetsän. Huokailin tylsistyneesti, kun kumppanini alkoi katsomaan ohjelmaa. Ajattelin, että itselläni olisi  parempaa tekemistä kuin katsella superjulkkiksen luksusreissailua mukamas riskialttiissa olosuhteissa. Seurasin kuitenkin netissä surffaillessani sivusilmällä dokkaria ja siirsin lopulta tietokoneen syrjään. David Beckham oli toden totta jättänyt ylellisyydet Yhdysvaltoihin ja lähtenyt vain pari reppua, kolme ystävää ja opas mukanaan ajamaan läpi Amazonaksen. Dokumentti oli mielenkiintoinen, koska se välitti kaltaiselleni tavalliselle pulliaiselle hyvin sen, miten ainakin jotkut superjulkkikset aidosti kaipaavat asioita, mitkä ovat suurimmalle osalle ihmisistä itsestäänselvyyksiä.

Kuva on Costa-Rican sademetsästä,  joka sijaitsee vähän Amazonia
pohjoisemmassa Väli-Amerikassa.
Beckham nauttii Brasilian sademetsässä siitä, ettei häntä tunnista juuri kukaan. Amazonasilla eläville ihmisille hän on vain yksi valkoihoinen muiden joukossa. Beckham törmäsi kyllä eräässä kalastajakylässä mieheen, joka tunnisti hänet jalkapallotähdeksi, mutta suurimmaksi osaksi Beckham sai olla pitkästä aikaa tavis. Amazonasin sademetsän kostea ja kuuma ilma teki moottoripyöräilystä haasteellista ja hikistä touhua. Reissun päällä miehet eivät voineet välittää liiaksi hygieniasta tai ulkonäöstään. Superjalkapalloilija näytti näissä olosuhteissa ainakin omaan silmääni paljon inhimillisemmältä kuin mainoskuvissa, joissa siloiteltu ja phoshopattu Beckham tyypillisesti komeilee.

Paikoissa joissa Beckham oppaansa ja ystäviensä seurassa reissasi, ei usein ollut verkkoa tai nettiyhteyttä. Yksi dokumentin hauskimmista kohdista oli mielestäni se kun "kultapojut" menivät yöpymään sademetsässä sijaitsevaan maalaistaloon, jonka katto oli rikki. Sadevettä tippui yhden retkikuntalaisen riippumattoon ja hän voivotteli sitä ääneen. Tähän Beckham totesi ystävälleen, ettei tämän pitäisi valittaa, sillä monet ihmiset sietävät kyseisiä olosuhteita päivittäin. Tähän mies totesi, että hänen mielestään on upeata, että jotkut kykenevät elämään samanlaisissa majoissa, mutta hän ei siihen pysty!

Hieno kohtaus dokumentissa on myös tilanne, missä Beckhamin seurue menee yöpymään riippumatoissa keskelle sademetsää ja kohtaavat paljon itselleen vieraita asioita. Vahvana ja nopealiikkeisenä pelaajana näkemään totuttu Beckham on yhtäkkiä epävarma ja pelokas. Hän ei selviytyisi sademetsässä, jos jotakin tapahtuisi toisin kuin retkikunnan mukana ollut brasilialainen sotilas, joka oli koulutettu selviämään tarvittaessa erämaassa. Sademetsän keskellä Beckham iloitsee tulessa grillatusta kanasta ja pienestä määrästä konjakkia, mitä retkikunta oli ottanut mukaansa. Beckham keskustelee sademetsän retkitulilla oppaansa kanssa elämästä. Opas kertoo asuvansa vaimonsa ja lastensa kanssa pienessä talossa ja olevansa hurjan onnellinen. Kaikki on loppujen lopuksi kiinni elämän perustarpeista Beckham miettii ja paiskaa kättä oppaan kanssa.

Vielä syvällisemmäksi dokkari käy siinä vaiheessa, kun Beckham menee ystävineen vierailemaan Amazonaksella elävän alkuperäiskansan yanomamien luokse. Vierailun aikana miehet pääsevät tekemään yanomamien päivittäisiä askareita, kuten kantamaan ruokaa ja kuorimaan vihanneksia. Miehet tuntevat itsensä jälleen kömpelöiksi yanomamilapsienkin tekiessä työtä nopeammin kuin he. Retkikunta saa osallistua myös alkuperäiskansan vanhimpien jäsenten iltanuotiohetkeen, jossa Beckham pääsee puhumaan yanomamimiehen kanssa tulkin välityksellä. He keskustelevat siitä miten Brasilian sotilashallinto rakennutti 1970-luvulla alkuperäiskansan metsien halki tien, mikä mahdollisti yhteisön ulkopuolisten ihmisten saapumisen yanomamikyliin. Tutkimusmatkailijat toivat mukanaan lukuisia sairauksia ja noin 25 prosenttia alkuperäiskansasta kuoli. Tiehanke lopetettiin julkisen protestien takia, mutta viime aikoina sen jatkamisesta on keskusteltu edelleen.

 Beckham kertoo dokumentissaan siitä, miltä tuntuu olla kuuluisa. Hänen piti matkustaa mailman syrjäisimpiin kolkkiin kokeakseen olevansa tavallinen ihminen. Ex-jalkapalloilija kertoo yhdeksi matkan hienoimmista asioista sen miten hän on lähentynyt ystäviensä kanssa. Dokumentin lopussa Beckham sanoo oivaltaneensa matkansa aikana sen, että jokapuolella maailmaa onnen takaavat yksinkertaiset asiat - nimittäin perhe ja ystävät.

Suosittelen katsomaan tämän elämänmakuisen dokumentin yle-areenasta, mihin löytyy linkki tämän blogipostauksen lopusta!

Beckhamista kertovan dokkarin lisäksi haluan vinkata vielä toisesta ohjelmasta, mikä tuli eilen televisiosta- nimittäin A-Studiosta. Aiheena oli Saamenmaalle suunnitteilla olevat timanttikaivokset. Utsjoen kuntaan, jonka väestöstä 47 prosenttia on saamelaisia, on suunnitteilla perustaa mineraaleja hyödyntäviä kaivoksia. Suuri osa alueen saamalaisista vastustavat kaivostoiminnan aloittamista alueella, koska heidän tärkeimpiä arvojansa ovat puhdas luonto ja hiljaisuus, mihin timanttihanke ei heidän mielestään istu. Mielestäni dokumentti on erinomainen osoitus siitä, miten alkuperäiskansojen elinympäristöä ei uhata ainoastaan ulkomailla vaan myös kotimaassamme Suomessa. Dokumentin lopussa timanttiesiintymistä kiinnostuneen Karelian Diamonds Resources yrityksen toimihenkilö puhuu siitä, miten saamelaiset hyötyisivät timanttiesiintymistä itsekin, jos niitä löydetään. Tähän Utsjoen kunnanjohtaja Vuokko Tieva-Niittyvuopio toteaa, että puhtaat vesipisarat ovat heidän timanttejaan ja niistä tullaan todennäköisesti tulevaisuudessa käymään se suurin taistelu.

Kuva on Rukalta, joka sijaitsee hieman Utsjokea edempänä idässä.


Linkit kyseisiin ohjelmiin alla!  =)

David Beckham Brasiliassa
http://areena.yle.fi/tv/2256721

A-Studio
http://areena.yle.fi/tv/2160133

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti