Blogikirjoitukseni voi jakaa karkeasti kahteen kategoriaan. Ensimmäisesessä käsittelen liittyviä kysymyksiä. Näkökulma on siinä, miten koen niiden vaikuttavan yksilön arjessa. Tavoitteeni on kirjoittaa niin ymmärrettävästi, että kuka tahansa voi blogiani lukea ja ottaa aiheisiin kantaa. Toisessa blogin osassa käsittelen taas , jotka kuitenkin tuovat iloa elämääni ja ovat sen vuoksi jakamisen arvoisia. Tervetuloa Mailiksen maailmaan!

perjantai 25. heinäkuuta 2014

Maailma ei saa unohtaa Syyrialaisten hätää

Viime viikon vietin monien suomalaisten tavoin mökilä. Ilma oli mitä kaunein valmistaessani salaattia muun seurueen istuessa grillillä. Radio oli päällä ja siinä kevätsipulia leikatessani alettiin kanavalla yllättäen puhua Syyriasta. Odottamatonta tämä oli mielestäni siksi, ettei  Syyrian konflikti ole aikoihin päässyt pääuutisiin. Palstatilaa ovat vieneet muut tragediat: Ukrainan ilmatilassa alas ammuttu Boeing 777 sekä Israelin maahyökkäys.

Aiheena radiolähetyksessä oli Syyrian terveydenhuoltojärjestelmän tulevaisuus. Radiossa oli puhumassa terveydenhuollon asinatuntija, joka on perehtynyt Syyrian tilanteeseen. Nainen kertoi, että Syyriassa on tapettu niin paljon lääkäreitä, eläinlääkäreitä ja sairaanhoitajia, että sairaanhoitohenkilökunta alkaa käydä vähiin. Monia lääkäreitä on myös kidutettu ja vangittu. Haastateltavan mukaan myös sairaalat on tuhottu Syyriassa niin kattavasti, että terveydenhuolojärjestelmän uudelleen rakentaminen tulee olemaan vaikeaa, sitten kun konflikti jonain päivänä loppuu. Radiolähetys kosketti, vaikken kiireessä tajunnutkaan katsoa mikä kanava oli kyseessä. Tästä syystä en löytänyt radiohaastattelua kuumeisista etsinnöistä huolimatta enää jälkikäteen. On erityisen järkyttävää kuulla, että Syyriassa tuhotaan ja kidutetaan systemaattisesti ihmisiä, jotka voisivat auttaa toisia! Vaikuttaa siltä, että sodan osapuolet käyttävät siviilien tuhoamista aseenaan.

Koska en löytänyt haluamaani radiohaastattelua seuraavana päivänä, etsin tietoa Syyrialaisten lääkärien kohtalosta muualta. Kansan Uutiset kirjoitti lääkäreiden vaarallisesta työstä 30.5 otsikolla"Lääkärin työ Syyriassa on vaikeaa ja vaarallista". Artikkelin mukaan Syyrian konfliktin aikana on tapettu ainakin 440 lääkintähenkilöstöön kuuluvaa henkilöä ja satoja viruu hallituksen vankiloissa. Helsingin Sanomat puolestaan kirjoitti 17.03, että noin puolet Syyrian lääkäreistä on poistunut maassa. Muun muassa Aleppossa työskenteli HS:n tietojen mukaan viime keväänä enää 36 lääkäriä.

Lääkärit ilman rajoja toimii yhä Syyriassa, mutta järjestö on vetänyt ulkomaalaiset joukkonsa pois sota-alueelta sen jälkeen, kun sen viisi työntekijää siepattiin kriisialueella viime tammikuussa. Sieppauksen seurauksena avustusjärjestö sulki myös yhden sairaalansa ja kaksi lääkintäkeskusta Pohjois-Syyriassa.  Tämä on jättänyt yli 150,000 syyrialaista vaille lääkintäapua uutistoimisto Reuters kirjoitti 15.05.

Viime kevään loppuun mennessä Syyrian sodassa oli kuollut Helsingin Sanomien mukaan jo 170,000 ihmistä  joista 10 000 on lapsia. Syyria on tällä hetkellä lapsille yksi maailman vaarallisimmista paikoista. Arviolta 6.5 miljoonaa ihmistä taas odottaa kohtaloaan pakolaisleireillä HS kirjoitti 17.03.  Pieni prosentti syyrialaisia on yrittänyt päästä myös Eurooppaan merten halki henkensä uhalla. On hyvä, että esimerkiksi Suomi päätti nostaa pakolaiskiintiöitään 300 henkilöllä Syyrian konfliktin takia, mutta keskustelua voitaisiin mielestäni käydä siitä, voisiko näitä kiintiöitä nostaa entisestään.

Vaikka syyrialaisten hätä onkin kestänyt kauan, eikä kriisialueelta ole kuulunut vähään aikaan mitään uutta,  eivät maailma ja media silti saa unohtaa syyrialaisten hätää. Tietoisuus kriisistä lisää avustusjärjestöjen saamia rahalahjoituksia ja poliittista painetta pakolaisten auttamiseksi.

Ne päivät  vuodessa, jotka vietän mökillä ovat minulle tavallisesti vuoden onnellisimpia. Suomalaisen järvimaiseman ääressä on helppo rauhoittua. Tällä kertaa olin kuitenkin paljon tietoisempi siitä, miten onnekas olen, kun saan kokea kyseistä rauhaa. Niin monessa maailmankolkassa tällä hetkellä soditaan aivan turhanpäiväisten asioiden takia; ahneuden, vallan ja uskonnon tähden.

Syyrian sodan käännekohdat:

16.01.2012 Hallituksen vastaiset mielenosoitukset Syyriassa alkavat, kun Hasan Ali Akleh sytyttää itsensä tuleen samalla tavoin kuin Mohamed Bouazizi teki Tunisiassa
29.07.2011 Syyrian armeijasta paenneet kokoontuvat Turkin Istandulissa ja perustavat Vapaan armeijan ryhmän (MSF) ja samaan aikaan mielenosoitukset Syyriassa laajenevat.
12.11.2011 Arabiliitto erottaa Syyrian järjestöstä ja asettaa maalle talouspakotteita
16.06.2012 YK:n alainen UNSMIS lopettaa säännöllisen partioinnin Syyriassa
02.03.2012 Kofi Annan eroaa tehtävästään Syyria-lähettliläänä, koska ei saa tarpeaksi tukea toimilleen turvallisuusneuvostolta
6.01.2013 Presidentti Bashar Al-Assad pitää ensimmäisen julkisen puheen kuukausiin ja sanoo, ettei suostu neuvottelemaan lännen tukeman nukkeopposition kanssa
touko- elokuussa 2013 Syyriassa havaitaan merkkejä kemiallisten aseiden käytöstä
 08.2013 Presidentti Obama kysyy kongressilta lupaa hyökätä Syyriaan kemiallisten aseiden käytön takia, josta epäillään Bashal Al-Asidin joukkoja. Kongressi kieltää sotilaallisen intervention.
09.09.2013 Syyrian hallitus hyväksyy kemiallisten aseiden valvonnan torjuakseen Yhdysvaltojen uhan
21.05.2014 Venäjän YK-lähettiläs ilmoittaa jälleen maan äänestävän Syyriaa koskevaa päätöslauselmaa vastaan. Samaan aikaan lähes 60 maata on vedonnut asian käsittelyn puolesta YK:n turvallisuusneuvostossa.
16.07.2014 Bashar Al Assad vannoo virkavalan toiselle 7 vuoden presidenttikaudelle


Mitä sinä voit tehdä?
Voit antaa rahalahjoituksen Suomen Punaiselle Ristille, joka toimittaa ruokaa, suojaa ja lääkintätarpeita Syyrian pakolaisille.
 Tässä linkki rahalahjoituksen tekoon:
Lahjoita


Lähteet: 

Helsingin Sanomat, Verkkolehti: Syyrian sota jatkuu neljättä vuotta.
Toimittanut: Petteri Tuohinen
http://www.hs.fi/ulkomaat
Julkaistu 17.03.2014 ja haettu 24.07.2014.

Helsingin Sanomat, Verkkolehti: Syyrian Al-Assad vannoin virkalavan uudelle kaudelle.
http://www.hs.fi/ulkomaat
Julkaistu 16.07.2014 ja haettu 24.07.2014.

Kansan uutiset, Verkkolehti: Lääkärin työn Syyriassa on vaikeaa ja vaarallista.
Toimittanut: Shelly  Kittleson.
Julkaistu 30.05.2014 ja haettu 24.07.2014.

Reuters; Five MSF staff freed after being held months by kidnappers in Syria.
Toimittanut: Maya Nikolaeva
www.reuters.com
Julkaistu 15.05.2014 ja haettu 24.07.2014

Yle, Verkkouutiset: Suomi ottaa ensi vuonna 500 pakolaista Syyriasta
http://yle.fi/uutiset
Julkaistu 20.09.2013 ja haettu 25.07.2014

Wikipedia: Syyrian sisällissota
Haettu 24.07.2014. Huom. Tämä artikkeli todetaan wikipedian sivustolla puolueelliseksi, mutta keräsin sieltä tästä huolimatta joitakin tietoja, joista osan tarkistin muista lähteistä.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti