Blogikirjoitukseni voi jakaa karkeasti kahteen kategoriaan. Ensimmäisesessä käsittelen liittyviä kysymyksiä. Näkökulma on siinä, miten koen niiden vaikuttavan yksilön arjessa. Tavoitteeni on kirjoittaa niin ymmärrettävästi, että kuka tahansa voi blogiani lukea ja ottaa aiheisiin kantaa. Toisessa blogin osassa käsittelen taas , jotka kuitenkin tuovat iloa elämääni ja ovat sen vuoksi jakamisen arvoisia. Tervetuloa Mailiksen maailmaan!

sunnuntai 3. elokuuta 2014

Smoothie piristää päivää

Ajattelin tehdä taas postauksen juomasta, joka tuo hemmottelun mukavasti arkeen. Olen nimittäin viimeisen vuoden aikana kovasti innostunut tekemään erilaisia smoothieita. Alun perin käytin tehosekoitinta pääasiassa drinkkien valmistukseen, mutta sittemmin innostuin käyttämään sitä myös sosekeittojen, pirtelöiden ja smoothieiden tekemiseen. Blenderi onkin minulle ehkä rakkain keittiöväline teepannun jälkeen. Smoothieiden ehdoton etu on mielestäni se, että niiden tekemisessä vain taivas on rajana. Smoothieisiin kun voi laittaa melkein mitä vain hedelmiä, marjoja tai vihanneksia ja erittäin harvoin sitä epäonnistuu!

Olen koonnut alle omat smoothie suosikkini niistä lukuisista versioista joita olen tehnyt. Kaikki reseptit ovat vegaanisia ja gluteenittomia.


Keltainen unelma 
3 annosta
- 2 dl täysappelsiini mehua
- 2 banaania
- 3 lohkoa säilykepersikkaa
- 2dl maustamatonta soijajogurttia
- 2 dl kauramaitoa
-  1 rkl soijajauhoa

Tämä hedelmäinen smoothie on raikas ja sopii mielestäni hyvin vaikka kesäaamun brunssille.

Ohje: Kaada täysmehu ja jogurtti sekottimeen. Lisää myös persikka ja banaani. Sekoita niin perusteellisesti, että hedelmät ovat sekoittuneet täysin nesteeseen. Mausta tämän jälkeen juoma soijajauholla. Ripottele lopuksi halutessasi smoothien päälle kooshiutaleita ja koristele lasi vaikka banaanilla tai mansikalla.Mustikka suukko
4 annosta
- 400 g pakastemustikoita
-  2 dl maustamatonta soijajogurttia
-  loraus kauramaitoa (Oatlay)
- 1/2 dl Marlin sokeritonta mustaherukkamehutiivistettä
- 2 rkl soijajauhoa

Tämä makean makuinen, mutta terveellinen smoothie toimii hyvänä energiapommina esimerkiksi tenttiin pänttäävälle opiskelijalle. ;) Juoma on myös hyvä jälkkäri vähän terveellisempää vaihtoehtoa haluavalle.

Ohje: Sulata mustikoita tovi huoneenlämmössä niin
etteivät ne ole aivan jäisiä, mutta silti vielä kylmiä.
Sulatuksen jälkeen kaada mustikat blenderiin ja sekoita kunnes marjat ovat muusaantuneet. Lisää sitten nesteet ja sekoita uudelleen. Lopuksi mausta soijajauholla ja sekoita vielä hieman. Juoman voi koristella vaikka paloilla tummaa suklaata.
Inkivääri-/kookosherkku
3 annosta
- 3 banaania
- 3 dl kauramaitoa
- 3 dl maustamatonta soijajogurttia
- 1/2 dl kookoskermaa
- sormenpään kokoinen pala tuoretta inkivääriä

Tämä smoothie on henkilökohtainen suosikkini. En voi kuitenkaan ottaa siitä kredittiä itselleni, koska maistoin hyvin smantapaista juomaa Helsingin Kaisaniemen Steam coffee - kahvilassa, mistä sain kimmokkeen pirtelön valmistukseen kotona.

Ohje: Raasta pieni määrä inkivääriä raastimella. Kaada jogurtti, kauramaito ja kookoskerma blenderiin. Sekoita hieman ja lisää sitten banaanit  ja raastettu inkivääri. Sekoita jälleen ja tarkista maku.

Huom: Inkiväärin kanssa kannattaa tunnetusti olla varovainen, sillä sen maku on erittäin vallitseva, jos sitä laittaa vahingossa liikaa. Inkivääriä kannattaa siis ensin raastaa vain pieni määrä ja lisätä tarvittaessa myöhemmin.


Marjarakkaus
4 annosta
- 200 g pakastemustikoita
-100 g pakastevadelmia
- 100g pakastemustaherukoita
- 1/2 dl Marlin sokeroimatona mustaherukkatäysmehua
-  pieniä mintunlehtiä (noin 20 kpl)
- loraus vettä

Marjojen ystäville tämä smoothie on varmasti mieleen. Marlin mustaherukkamehu ja mintunlehdet ovat maun kannalta aivan oleelliset.

Ohje: Yhtä yksinkertaista kuten edellisissä. Laita ainekset blenderiin ja sekoita. Vettä kannattaa lisätä pikkuhiljaa, sillä vaikka se tekee juomasta juoksevampaa, laimentaa se myös makua. Lisää siis vettä pienin lorauksin kerrallaan, kunnes smoothien koostumus ja maku ovat hyvät.

Suklaamuru
2 annosta
- 500 ml Alpro soyan choco juomaa
- 2 banaania
- 2 dl maustamatonta soijajogurttia
- 40 g Fair Maryn 70% tummaa suklaata
- loraus kauramaitoa

Tämä makea herkku on kylmänä tarjoiltuna mitä mahtavin hellejuoma ja sopii karkkihiirille ;)

Ohje: Laita suklaanpalat blenderiin ja sekoita kunnes suklaasta on tullut jauhomaista. Lisää jogurtti ja suklaajuoma sekä banaani.

Huom: Halutessasi voit tehdä tästä juomasta  kevyemmän jättämällä suklaan pois ja sekoittamalla juomaan sen sijaan yhden ruokalusikallisen verran raakaa kaakaojauhoa.Maukasta ja hottista loppukesää =)

ps. Pakko lisätä tänne vielä yksi blenderin ehdoton vahvuus: blenderiin voi kätevästi käyttää kaikenlaiset jo vähän vaille pilaantuneet heldelämät ja vihannekset, jolloin ne saa vielä hyötykäyttöön. Ruoan pois heittäminenhän olisi varsinaista hulluutta. ;)Ei kommentteja:

Lähetä kommentti