Blogikirjoitukseni voi jakaa karkeasti kahteen kategoriaan. Ensimmäisesessä käsittelen liittyviä kysymyksiä. Näkökulma on siinä, miten koen niiden vaikuttavan yksilön arjessa. Tavoitteeni on kirjoittaa niin ymmärrettävästi, että kuka tahansa voi blogiani lukea ja ottaa aiheisiin kantaa. Toisessa blogin osassa käsittelen taas , jotka kuitenkin tuovat iloa elämääni ja ovat sen vuoksi jakamisen arvoisia. Tervetuloa Mailiksen maailmaan!

torstai 23. maaliskuuta 2017

Kuinka hoidan hiuksiani

 Hiukseni olivat vielä jokin aika sitten tosi huonossa kunnossa. Tukkani oli kuiva ja osa hiuksista lyhyitä. Lyhyiden hiuksien suuri määrä ei voi johtua muusta kuin kolmesta asiasta: Joko osa hiuksistani ei yksinkertaisesti kasva enää tietyn pisteen jälkeen, tai sitten hiuksia irtoaa päästä tai ne katkeavat. Pidän keskimmäistä vaihtoehtoa kohdallani todennäköisempänä, koska takkutukkani kampaamisen yhteydessä hiuksia on irronnut melko paljon. Näiden huomioiden myötä olen ryhtynyt kiinnittämään enemmän huomiota tapaani käsitellä hiuksia ja olenkin tunnistanut joitakin asioita, jotka ovat voineet vaikuttaa tukkani huonoon kuntoon. 


Ensinnäkin, käytin ennen muovista hiusharjaa. Harja meni syvälle takkuihin, mutta irrotti samalla hiuksia tehokkaasti. Sain jatkuvasti putsata harjaa hiustupoista. Ne hiukset, jotka irtoavat harjatessa päästä, kasvavat tietysti pikku hiljaa takaisin ollen lyhempiä kuin suurin osa tukasta. Näitä muuta tukkaa lyhyempiä suortuvia on vaikea saada hyvin piiloon esim. kampauksia tehdessä.Kiinnitettyäni huomiota siihen suureen määrään hiuksia, joita harjauksen yhteydessä päästäni irtosi, ryhdyin muuttamaan harjaustottumuksian. Nykyään  pidän tukastani harjatessani aina hellästi kiini. Tällöin harja ei kisko hiuksia niiden juurista ja hiuksia irtoaa huomattavasti vähemmän. Olen yrittänyt kaiken kaikkiaan myös vähentää hiusten harjaamista ylipäätään, jotta  hiusten lähtö vähenisi. 


Kaikista suurin hiustenharjaustottumusteni mullistaja on kuitenkin ollut tavallisen muoviharjan vaihto korkealuokkaiseen puuharjaan. Käyttämäni Moroccanoil-hiusharjan harjakset ovat erittäin hellävaraiset ja irroittavat siksi hiuksia tavallista muoviharjaa huomattavasti vähemmän. Harja on ostettu Stockmannilta, ja hinta oli varsin tyyris, eli vähän yli 50 euroa. Voin kuitenkin vakuuttaa, että harja on rahan arvoinen ja voi säilyä käyttökelpoisena läpi elämän.


Uskon, että kovakouraisen harjaamisen lisäksi hiusteni lähtöön on vaikuttanut myös ikä ja Suomen kuiva talvi-ilma. Olen kuullut, että ikävuosien kertyessä, hiusten elinikä voi lyhentyä. Ikänumeroille ei tietysti mahda mitään, mutta onneksi hiusten kuivuutta on mahdollista vähentää. Paras keino, minkä tähän olen löytänyt, on hiusten sively öljyilä ennen tukan pesua. Yleensä annan öljyn vaikuttaa yön yli, mutta joskus laitan öljyhoidon päähän myös pari tuntia ennen pesua. Toisinaan levitän öljyä myös kuiviin latvoihin vaikken pesisikään sitä samana vuorokautena pois. 


Ennen käytin tukan hoidossa kookosöljyä, mutta vielä paremmin hiuksia hoitaa mielestäni arganiaöljy.  Arganiaöljy on maailman hintavin kasviöljy ja se on tunnettu ihon ja hiusten kuntoa parantavista ominaisuuksistaan. Kirjaimellisesti hiukseni ovat kuin uudet sen jälkeen kun olen tehnyt arganiaöljy-hoidon. Käytän Moroccoanoil-tuotemerkin hoitoöljyä, jonka olen saanut lahjaksi poikaystävältäni ja tuote on kuulemma hankittu Helsingin Stockmannilta (54 €). Vaikka tämänkin tuotteen hinta onkin aika suolainen, on purkki erittäin riittoisa ja laadukas. Kaiken maailman olaplex-hiuskäsittelyt kalpenevat mielestäni arganiaöljyn rinnalla! 


Arganiaöljyn tehosta vakuuttuneena olen vaihtanut myös shampooni ja hoitoaineeni tuotteisiin, jotka sisältävät tätä luonnon omaa eliksiiriä. Rakastamani Lush-tuotemerkki on ryhtynyt valmistamaan shampoopalaa, joka sisältää arganiaöljyä (hinta noin 15 €). Tällä hetkellä käytän OGX-tuotemerkin arganiaöljy hoitoainetta (noin 14 €), mutta haaveilen laadukkaasta hoitoaineesta, jonka pakkausmateriaali olisi kierrätettävissä. Tuotevinkit otetaan ilolla vastaan. :)


Ainoa arganiaöljyn käytössä minua huolestuttava asia on sen eettisyys. Yritin etsiä arganiaöljyn tuotantovaikutuksista tietoa netistä, mutta tiedot olivat varsin ristiriitaisia. Mainostajien sivuilla ylistettiin arganiaöljyn olevan tärkeä tulonlähde  erityisesti naisille, jotka vastaavat pääosin arganiapuun viljeystä Marokossa. Sen sijaan Maailman Kuvalehden -blogikirjoituksen mukaan monikansalliset yritykset ovat syrjäyttäneet tuotannossa paikallisia yrittäjiä, ja puun hyödyntäminen on ollut ekologisesti kestämätöntä.  Aiheesta on kuitenkin saatavissa tuskin ollenkaan ajankohtaista tietoa, enkä onnistunut selvittämään kuinka paljon puun viljely on lisääntynyt sen jälkeen, kun kauneudenhoitoteollisuus on ryhtynyt sitä enenevissä määrin hyödyntämään. Puun arvon nousu kansainvälisessä kaupassa voi myös motivoida sen suojelemiseen ja viljelyyn, mutta sitä onko näin käytännössä tapahtunut on vaikea sanoa. Jos sinulla on asiasta tietoa, kuulen mielelläni siitä kommenttikentän kautta tai sähköpostitse!


Yllä mainitsemieni vinkkien lisäksi olen kiinnittänyt hiusten hoidossa huomiota myös siihen, miten paljon käytän tukan käsittelyssä kuumaa. Föönaus, hiusten suoristaminen ja kihartaminen kuumilla raudoilla luonnollisesti vaurioittaa hiuksia. Siksi vältän näiden käyttöä aina kuin vain mahdollista. Yritän myös pestä tukkani aina haalealla vedellä.Tämmöisä kauneudenhoitohöpinöitä tänään. :)

Kannattaa testata arganiaöljytuotteita (mutta samalla pitää silmät ja korvat auki sen eettisyyteen liittyen). Erityisesti suosittelen testaamaan ylistämääni puuharjaa.

Hyvää viikon jatkoa!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti