Blogikirjoitukseni voi jakaa karkeasti kahteen kategoriaan. Ensimmäisesessä käsittelen liittyviä kysymyksiä. Näkökulma on siinä, miten koen niiden vaikuttavan yksilön arjessa. Tavoitteeni on kirjoittaa niin ymmärrettävästi, että kuka tahansa voi blogiani lukea ja ottaa aiheisiin kantaa. Toisessa blogin osassa käsittelen taas , jotka kuitenkin tuovat iloa elämääni ja ovat sen vuoksi jakamisen arvoisia. Tervetuloa Mailiksen maailmaan!

keskiviikko 1. tammikuuta 2014

Kiitos, olen täysin tyydytetty

Idea blogin perustamisesta on kytenyt mielessäni jo kauan. Tämä johtuu siitä, että kirjoittaminen on mielestäni todella rentouttavaa ja puhdistavaa. Mielessä pyörii usein ajatuksia, jotka olisi kiva jakaa muiden kanssa.

Pohdiskelen jatkuvasti sitä, kuinka pielessä meidän ihmisten arvot nykyään ovat. Elämme kulutuskulttuurissa, mistä kenenkään on vaikea jättäytyä ulkopuolelle. Esimerkiksi itse en haluaisi ostaa iPadiä, mutta pari viikkoa sitten työhaastattelussa minulta kysyttiin käytänkö sitä. Tunsin itseni kelkasta tippuneeksi, kun sanoin, etten sellaista omista, vaikka toisaalta tiedän, etten esimerkiksi omassa arjessani sitä tarvitse.

 Markkinatalouteen kuuluu, että yritykset kehittelevät jatkuvasti uusia tuotteita vaikkemme niitä oikeastaan tarvitsisikaan. Mainonnalla kuluttajat yrtietään vakuuttaa siitä, että kyseiset tuotteet ovat välttämättömiä hyvän elämän lisääjiä. Identiteettimme ja minämme rakentuvat nykyään pitkälti sen mukaan miten kulutamme, koska kulttuurimme on sellainen! Mikäli tykkäät huolitellun rennosta tyylistä, paksusankaisista laseista ja käyt Flowssa olet hipsteri. Jos ostaa paljon Reilun kaupan tuotteita sekä kasvis- ja luomuruokaa olet kukkahattuhippi. Mikäli tykkäät Lacostesta, laadukkaista kauluspaidoista ja omistat iPadin saatat olla habitukseltasi hankenlainen ;)

Olen huomannut, että itsekin rakennan käsitystä omasta itsestäni usein kuluttamisen kautta. Ostaessani tavaroita, tunnen mielihyvää osittain siitä syystä, että tiedän liittäväni itseeni mielikuvia. Pyrin valitsemaan sellaisia vaatteita, jotka muodostaisivat minusta kuvaa sellaisena minkälaisena muille ihmisille haluan näyttäytyä. Valitsen vaatteita, jotka eivät ole liian huomiota herättäviä, mutta mielestäni hyvännäköisiä. En kuitenkaan haluaisi mennä muodin mukana ja ostaa pakonomaisesti kokoajan uutta. Siitä huolimatta mainostajat pitävät huolen siitä, että vuoden 2002 kaprit ja spagettitoppi alkavat näyttää silmissäni junttimaisilta. Olen siis itse tässä mielessä kulutuskulttuurin vietävissä, vaikka koko systeemi tuntuu minusta menneen överiksi. Ihminen on niin sosiaalinen, että kaipaa aikamoista luonteenlujuutta, jos kykenee täysin jättäytymään kulutushysterian ulkopuolelle.

Olen ihmisenä aika tyttömäinen ja visuaalinen. Minulle on tärkeää, että näytän omasta mielestäni nätiltä ja tykkään meikkaamisesta ja hiusten laittamisesta. Haluaisin kuitenkin kyetä elämään eettisten arvojeni mukaisesti. Kulutukseni onkin melkolaista tasapainoilua näiden asioiden välillä.

Lupaukseni vuodelle 2014 onkin kuluttaa vähemmän ja vastuullisemmin, mutta samalla myös nauttia elämästä. Yritän siis tunnistaa omista mielihaluistani ne tarpeet, jotka ovat oikeasti turhia. Esimerkiksi vaatekaupoissa herää itselläni helposti himo kaikkeen uuteen, vaikka kaappini ovat jo niin täynnä kivoja toppeja, neuleita, farkkuja, mekkoja, kenkiä, kaulahuiveja, alusvaatteita ja laukkuja, että hyvä kun saan ne enää kiinni...

Tämän blogikirjoituksen päätteeksi haluan julkistaa vielä kuvan halpis puhelimestani, johon olen TÄYSIN TYYTYVÄINEN.

Mitä mahtavinta alkavaa vuotta! Toivottavasti se lumikin sieltä pian sataisi <3


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti