Blogikirjoitukseni voi jakaa karkeasti kahteen kategoriaan. Ensimmäisesessä käsittelen liittyviä kysymyksiä. Näkökulma on siinä, miten koen niiden vaikuttavan yksilön arjessa. Tavoitteeni on kirjoittaa niin ymmärrettävästi, että kuka tahansa voi blogiani lukea ja ottaa aiheisiin kantaa. Toisessa blogin osassa käsittelen taas , jotka kuitenkin tuovat iloa elämääni ja ovat sen vuoksi jakamisen arvoisia. Tervetuloa Mailiksen maailmaan!

sunnuntai 19. tammikuuta 2014

Pisara meressä?Istuin muutama kuukausi sitten entisten työkavereitteni kanssa iltaa eräässä keskustan baarissa ja keskustelu kestävästä kulutuksesta kävi kuumana. Aihe sai alkunsa siitä, kun iloitsin Punnitse ja säästä - kauppaketjun rantautuneen Helsinkiin. Kyseisessä liikkeessä voi itse punnita elintarvikkeensa ja näin tuottaa vähemmän jätettä. Toinen työkavereistani oli asiasta yhtä innoissaan kuin minä, toinen taas katsoi minuun vakavasti ja sanoi: ”loppujen lopuksi kaikki tommonen on kuin pelkkä pisara meressä.” Tämä heitto toi mieleeni entisen lukioni abijuhlan, missä palkittiin koulun näkyvimmät persoonat. En muista palkituista henkilöistä enää kuin yhden. Hän sai diplomin ympäristöhippihabituksestaan. Kyseinen oppilas oli vegaani ja kulki koulussa kirpparihenkisissä vaatteissa. Muistan elävästi  biisin, joka soi taustalla tytön noutaessa lavalta ”kunniamainintansa”. Linkin Parkin In the end- kappaleen kertosäkeen sanat ”in the end it doesn’t even matter” tuovat yhä mieleeni muiston kyseisestä tilanteesta.

Pohdin baari-illan jälkeen kotona omia kulutustottumuksiani ja niiden merkitystä. Tulin siihen lopputulokseen, että ”eihän tolla ole mitään väliä” asenne on juuri se, minkä verukkeella voimme antaa itsellemme luvan jatkaa entiseen tapaan. Tällä tavalla ajattelevilta ihmisiltä tahdonkin kysyä, että millä sitten on väliä? Jos yksittäisen ihmisen valinnoilla ei ole, niin onko kymmenen ihmisen valinnalla, entä sadan ihmisen? Se tosiasia, että elämme nykyhetkeä, jota luonnehtii valinnanvapaus, johtaa siihen, että modernilla suomalaisella on historian valossa todella paljon valtaa. Maailmasta ei löydy montaakaan asiaa, jota ei voisi jossain muodossa ostaa. Olisi hienoa, jos esimerkiksi poliitikot tekisivät ympäristöä säästävät valinnat puolestamme. Toisaalta melkein kaikki kulutus on jostain näkökulmasta epäeettistä, joten ainoa varmasti luontoa säästävä valinta on säästeliäs elämäntapa! Muutos kulutustottumuksissamme on väistämättä edessä, ja kaupat joilla on hyviä ideoita miten kuluttaa ympäristöystävällisemmin ovat todennäköisesti osa suurempaa muutosta kohti eettisempää arkea.

Suosittelen käymään kyseisessä kaupassa. Sieltä voi ostaa mitä herkullisimpia kuivahedelmiä, pähkinöitä, myslejä, ekologisia pesuaineita ja tavallisesta poikkeavampia elintarvikkeita, kuten spelttijauhoja. Puninitse ja säästä – kauppa ei ole kilohinnoiltaan erityisen edullinen, mutta siellä voi tarvittaessa ostaa pienempiä määriä ja sitä kautta säästää rahaa ja ympäristöä.


Rattoisaa sunnuntaita =)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti